Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Tietokoneettomia kansalaisia ei saa syrjäyttää

Missä on tasa-arvo Suomessa nykyään? Miksi osa kansalaisistamme on täysin syrjäytetty normaaleista oikeuksistaan?

Tasa-arvoa ei ole ainakaan heillä, joilla ei ole tietokonetta ja jotka eivät osaa käyttää sitä. Heidät on jätetty täysin ulos tässä Suomen digitoimishuumassa.

Esimerkiksi postissa ei nykyään pysty lähettämään EU:n ulkopuolelle ilman tietokonetta pientä lahjaa edes kirjeessä.

Pakkokirjautuminen vaaditaan aina tietokoneella tullipostiin jo ennen kuin lähetyksen vie postivirkailijalle lähettämistä varten.

Virkailija tarkistaa joka tapauksessa aina, oletko varmasti kirjauttanut sen jo etukäteen tietokoneella tullipostiin. Tätä kirjautumispalvelua ei ole saatavissa posteissamme ollenkaan.

Mielestäni tämä kirjautumispalvelu kuuluisi saada ehdottomasti myös postitoimipaikoissa.

Samaa käytäntöä vaaditaan, jotta saa EU:n ulkopuolelta lähetetyn oman lahjapakettinsa pois postista. Sekin tapahtuu ainoastaan tietokoneiden kautta. Minun piti selvittää tullipostille tiedot pikkulahjastani, joka oli lähetetty Kanadasta.

Mielestäni tällainen kysely on noloa ja typerää, kun tulliposti itse näkee tiedot lahjapaketin päältä suoraan tullilapusta, jonka lähettäjä on täyttänyt lähettäessään pikkupakettini. Eivätkä sitä tietoa antaneet minulle lahjani saapumisilmoituksessa.

Täällä Suomessa annetaan ainoastaan 20 vuorokautta aikaa vastata tullipostille tai muuten lahjapaketti lähetetään takaisin lähettäjälle.

Pahinta on se, kun posti ei edes kulje 20 vuorokaudessa edestakaisin Kanadasta Suomeen, vaikka saisi kyseltyä tiedot lähettäjältä postin kautta.

Kaikilla kansalaisilla Suomessa ei edes ole nettiyhteyttä tai puhelinnumeroita toiselle puolelle maapalloa tällaisia kyselyitä varten.

Olen sitä mieltä, että ilman tietokoneita olevia kansalaisiamme ei saisi jättää täysin umpioon.

Elämmehän sentään tietämäni mukaan demokraattisessa maassa. Samojen oikeuksien täytyy toteutua ilman tietokonetta kaikissa muissakin palveluissa.

Sirpa Saarikoski

Oitmäki