Pääkirjoitus: Todellisuus, jota ei haluta nähdä

Päihteet ja varsinkin huumeet ovat levinneet ja tulleet näkyväksi osaksi myös Espoon seudun katukuvaa.

Koronapandemian aikana kaupunkilaiset vetäytyivät eristyksiin koteihinsa, mutta kaduilla elävät kodittomat, huumeiden ja alkoholin sekakäyttäjät jatkoivat rujoa elämäänsä taivasalla.

Päihdealan työtä tekevät ammattilaiset ovat syrjäytyneille päihteiden käyttäjille viimeinen oljenkorsi. He auttavat yhteiskunnan tukirakenteiden ja -palvelujen ulkopuolelle pudonneita, jotka eivät omien ongelmiensa takia kykene tulemaan toimeen ilman tukea tai hoitamaan omia asioitaan.

Moniongelmaisia syyllistetään usein itse aiheutetuista ongelmista. Päihteiden parissa työskentelevät esittävät oikeutetun kysymyksen: kuka sanoi, että päihteidenkäyttö alkoi ensin. Toisaalta, onko sillä väliä, mikä on järjestys?

Päihteillä huuhdotaan huolet, lievitetään yksinäisyyttä, tilkitään arkuutta ja haetaan apua mielenterveysoireisiin – mutta yhtä lailla nostatetaan juhlatunnelmaa. Osa addiktoituu herkemmin ja turvautuu ajan kuluessa yhä vahvempiin aineisiin. Reittejä ja taustoja on monenlaisia. Yhden terveys pettää aiemmin kuin toisen. Lopulta ajaudutaan kaidalle tielle, josta ulospääsy on yhä hankalampaa, jopa mahdotonta.

Kadulla väkivallantekijäksi ja -uhriksi joutuminen on karua todellisuutta, jota normaali elämä ei tunne. Arki on kipuilua hyväksikäyttäjien ja hyväksikäytettävien kesken.

Ei ole ketään, keneen luottaa. Luottamus toiseen ihmiseen ei synny hetkessä. Se vie aikaa. Monen asunnottoman ainoana tukena ja kuuntelijana ovat avustusjärjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset.

Etsivää päihdetyötä on perinteisesti tehty Helsingissä, mutta viime kesästä lähtien säännöllisesti myös Espoossa ja Vantaalla. Länsiväylä jalkautui järjestön työntekijöiden kanssa kaduille ja toimittaja kohtasi todellisuuden, jota harvoin halutaan nähdä ja kohtasi kaupunkilaisia, joiden ääntä tuskin koskaan kuullaan.

Heli Koivuniemi päätoimittaja heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut