Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Turvallisuuden tekijöille lisää resursseja

Kolumni

On aika panna ulkoinen ja sisäinen turvallisuutemme kuntoon. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on mullistanut Suomen turvallisuuspoliittisia asetelmia.

Historiasta kannattaa ottaa oppia. Maamme tarvitsee uusia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja nykyisten päälle, sillä meidän tulee kaikissa oloissa kyetä puolustamaan rajojamme ja yhteiskuntajärjestystämme.

Nyt on pohdittava, tuleeko ohjenuorana jatkossa olla, että ei enää koskaan yksin. Tarvitsemmeko korkean maanpuolustustahdon, asevelvollisuusarmeijan ja vankan kansallisen puolustuskyvyn lisäksi vahvoja liittolaisia? On hyvä, että laajaa kansallista keskustelua käydään, sillä ratkaisuille tarvitaan vahva tuki.

Itsenäisen maan pitää olla taloudeltaan hyvässä kunnossa. Suomi ei nyt sitä ole. Tulevilla hallituksilla on siis töitä. Talous tuo hyvinvointia ja turvallisuutta. Kilpailukyvystämme on pidettävä erityistä huolta, sillä kansainvälisten sijoittajien tai tänne töihin tuloa harkitsevien mielissä Suomen houkuttelevuus ei ole todellakaan kasvanut.

Talous pitää siis laittaa kuntoon, mutta sitäkin kiireellisempää on panostaa turvallisuuteen. On varmistettava riittävät voimavarat kaikille sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden toimijoille poliisista puolustusvoimiin ja tullista rajavartiolaitokseen. Lisäresursseja tarvitaan nopeasti ja pysyvästi.

Lisäresursseja tarvitaan nopeasti ja pysyvästi.”

Puolustusvoimien pitää saada heti tarpeellisiksi katsomansa lisäpanostukset materiaaliin ja henkilöstöön. Lisähenkilöstöä tarvitaan valmiudesta huolehtimiseen sekä varusmiesten kouluttamiseen ja kertausharjoitusten järjestämiseen. Sotilaiden jaksamisesta huolehtimiseksi pitää viimein uudistaa Puolustusvoimien työaikalaki, joka on vanhentunut.

Sisäisen turvallisuuden riesana on pitkään ollut poukkoileva rahoitus, jossa aukkoja paikkaillaan vuosittain lisäbudjeteissa. Kansalaisten oikeusturva ja turvallisuudentunne ovat olleet koetuksella. Samaan aikaan muun muassa kyberuhat ja vastaavat ovat pahentuneet. Kokonaisturvallisuus edellyttää, että budjettikehyksissä nyt olevat mahdolliset säästöt perutaan keväällä. Tulevien vuosien rahoitus puolestaan tulee hoitaa vähintäänkin parlamentaarisen sisäisen turvallisuuden selonteon mukaisesti. Turvallisuus tarvitsee tekijänsä.

Kirjoittaja on Akavan puheenjohtaja