Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Datajätit ovat iso osa yhteisöä

Fortum julkisti viime viikolla mystisen Espooseen ja Kirkkonummelle kaavailtujen datakeskusten rakentajan. Tieto siitä, että taustalla on yhdysvaltalainen ohjelmistoyhtiö Microsoft, oli monille varsin huojentava.

Tiedon julkistaminen antoi odotuttaa itseään kaksi vuotta. Ajankohta oli täydellinen. Kiristyneessä maailmanpoliittisessa tilanteessa tuskin vakaampaa valintaa rakentajaksi voi kuvitella.

Venäläinen datakeskus Yandex tuottaa lähes kaiken kaukolämmön Mäntsälässä ja on suurin veronmaksaja. Mäntsälä maksaa nyt valinnastaan, jonka se teki ennen Krimin valtausta. Yandex on romahdusmaisessa tilassa, vaikka pakotteet eivät sitä vielä koskekaan. Mäntsälä saattaa menettää kaukolämmön tuottajansa ja samalla suurimman veronmaksajansa.

Datakeskushankkeita on kritisoitu muun muassa luontoarvojen takia. Ukrainan sota nosti uusia näkemyksiä pinnalle.

Globaalissa mittakaavassa datajätit pyrkivät kiinteäksi osaksi yhteiskuntaa, ja hyvä niin. Microsoft, jolla on datakeskuksia ympäri maailmaa 200, olisi voinut valita toisin. Tässä valossa Suomi on edelleen houkutteleva investointikohde.

Lämmöntuotannon omavaraisuus nousi sodan sytyttyä entistä arvokkaammaksi pääomaksi. Datakeskusten tuottama hukkalämpö kattaisi noin 100 000 Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeen.

Hanke toteutuu vain, jos molemmat datakeskukset voidaan rakentaa. Espoon ja Kirkkonummen valtuustot hyväksyivät asemakaavat. Molemmista päätöksistä on valitettu, ja ne saavat lainvoiman vasta valitusprosessin päätyttyä.

Microsoft saa nyt odottaa lupa-asioiden läpimenoa. Rakentaminen alkaa Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horon mukaan heti, kun vihreä valo syttyy.

Kun se syttyy, saavat Kirkkonummi ja Espoo merkittävän yhteistyökumppanin Keilaniemestä tuekseen.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi