Lukijalta: | Elämänkatsomustieto ei ole enää marginaalinen oppiaine

Elämänkatsomustiedon oppilaiden osuus on kasvussa Espoossa.

Valtakunnalliset tilastotiedot katsomusaineen oppilasosuuksista on viimeksi julkaistu vuodelta 2018.Tilastokeskus ja Opetushallitus eivät ole julkaisseet tietoja lukuvuoden 2020–21 valinnoista. Tällainen kunnissa kerättyjen tietojen piilottaminen ei ole perusteltua. Menettely tulee korjata.

Alla on kunnista kyselemällä saatuja tuoreita tietoja tilanteesta nyt kuluvana lukuvuonna 2021–2022.

Espoon kaupungin peruskouluissa ET-oppilaiden osuus on nyt 17,4 prosenttia. Vuonna 2018 se oli 13,0 prosenttia, joten lisäys kolmessa vuodessa on 4,4, prosenttiyksikköä. Asian voi ilmaista myös niin, että kasvua on kolmessa vuodessa ollut 33,8 prosenttia.

Helsingin kaupungin peruskouluissa ET-oppilaiden osuus oli 26,2 prosenttia. Vuonna 2018 se oli 22,8 prosenttia, joten lisäystä kertyi kolmessa vuodessa 3,4 prosenttiyksikköä. Muita kuntien korkeammasta lähtötilanteesta johtuen kasvu oli 16,7 prosenttia.

Myös pienissä kunnissa kasvuvauhti lienee samaa luokkaa, vaikka prosenttiosuudet ovat pienempiä.

Koska lasten vauvakasteiden osuus on viime vuosina vähentynyt, ET-opetukseen oikeutettujen oppilaiden ja siten myös ET-valintojen osuus peruskoulun alaluokilla kasvaa vuosi vuodelta. Elämänkatsomustieto ei ole mikään marginaalinen oppiaine.

Esa Ylikoski

FM, vapaa-ajattelija

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut