Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Näytön paikka

Kun rauha järkkyy, lukemattomat ihmiset menettävät henkensä, läheisensä, kotinsa ja luottamuksensa tulevaan. Sota on hirvittävä inhimillinen tragedia, joka tuo näkyviin ihmisyyden pahimmat puolet ja ravistelee turvallisuuden tunnetta kauempanakin.

Onneksi monet vastaavat tähän tuomalla esiin ihmisyyden parhaita puolia. Putinin järjetön hyökkäyssota on herättänyt Suomessakin valtavan auttamisen halun.

Euroopan unionille tämä oli näytön paikka. EU on 27 maan yksimielisellä päätöksellä asettanut painavia pakotteita, jotka eristävät Venäjää maailmantaloudesta, hyydyttävät maan kehitystä ja kurittavat Putinin sotakassaa. Nämä päätökset tuntuvat myös omissa nahoissamme, mutta se on kestettävä.

Sitä ei Putin ehkä arvannut, että hänen hullu sotansa toisi EU-maat aivan poikkeuksellisella tavalla yhteen ja ajaisi venäläiset kaduille vastustamaan sotaa. Eikä varmasti sitäkään, että Venäjän hyökkääjillä olikin vastassaan ukrainalaisten periksi antamaton kansa.

Kaikki tämä sinnikkyys ja solidaarisuus luo toivoa.

Eräänlainen näytön paikka on edessä myös Suomessa. Ukrainasta tulevien pakolaisten vastaanottaminen, tarvittavan psykososiaalisen tuen varmistaminen ja uuden elämän alkuun auttaminen vaativat saumatonta yhteispeliä valtion, kuntien ja järjestöjen kesken. Mutta myös yksittäisten suomalaisten asenteilla on iso merkitys.

Sotaa ja sortoa löytyy läheltä ja kaukaa.”

Putinin tuomittavat toimet eivät esimerkiksi oikeuta kohtelemaan huonosti yksittäisiä venäläisiä tai venäjää puhuvia. Moni ukrainalainen puhuu venäjää ja toisaalta Venäjälläkin moni pohtii parhaillaan, onko maassa enää turvallista ajatella vapaasti.

Sotaa ja sortoa löytyy läheltä ja kaukaa. Niitä paetaan monenlaisista syistä. On ollut surullista huomata, että jotkut käyttävät ukrainalaisten hätää hävyttömästi keppihevosena muualta tulevien pakolaisten leimaamiseen. Siitä ei ole apua kenellekään.

Nyt on käynnissä rasisminvastainen viikko. Se haastaa tarkastelemaan omia asenteita ja toimimaan rasismia vastaan. Meistä jokainen voi puuttua tilanteeseen ja tulla tueksi, jos huomaamme jonkun joutuvan vihan tai rasismin kohteeksi. Olla turvana toiselle.

Saara Hyrkkö

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu.