Suomi kuuluu läntisiä arvoja kunnioittavaan Euroopan unioniin. Sen sijaan Natoon kuuluu koko joukko valtioita, jotka eivät täytä Euroopan unionin jäsenvaatimuksia, kuten Albania, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Turkki. Kyse päätöksessä ei siis ole, olemmeko täysivaltainen länsimaa.
Päätöstä harkittaessa on arvioitava ainoastaan sen vaikutuksia Suomen kauppaan, työllisyyteen ja turvallisuuteen. Eräs vauraimmista suomalaisista sanoi kerran haastattelussaan, että elämään on suhtauduttava kaupallisesti. Nato-jäsenyys tuo jännitettä Venäjän-suhteisiin pitkän rajan ja Pietarin läheisyyden johdosta, eikä jännite ole koskaan hyväksi kauppaa kehitettäessä.
Maatalousviennin loppuminen tuli jo maksamaan meille 400 miljoonaa euroa vuodessa. Sen vaikutuksia yritetään nyt periä kaupalta ja loppujen lopuksi tietysti kaikilta meiltä asiakkailta. Ilman Venäjän-kauppaa voidaan toki elää, mutta se tulee erittäin kalliiksi ja menetetään tuhansia työpaikkoja.
Turvallisuuden suhteen olemme Ruotsin ja Norjan kanssa niin vahva Pohjolan linnoitus, että tänne on paha kenenkään tulla vihamielisissä aikeissa.
Valtiovallan tulisi tämä yhteistyö varmistaa ja lisäksi rakentaa EU:n vahvistuvaa puolustusyhteistyötä. On korkea aika EU:n ottaa täysi vastuu omasta turvallisuudestaan, tietysti yhteistyössä USA:n ja Britannian kanssa.
Paasikivi, Kekkonen ja Koivisto olivat viisaita johtajia. Nyt tarvitaan samaa valtiomiestaitoa presidentti Niinistöltä ja hänelle pitäisi antaa kaikki tuki Suomen pitämiseksi suurvaltaristiriitojen ulkopuolella. Silloin myös kaupalle ja työllisyydelle olisi parhaat edellytykset.
Pekka Auro
diplomi-insinööri
Unprofor 1994–95 Balkan