Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kauppakeskusten uusi kukoistus

Suur-Espoonlahden palvelutarjonta paranee merkittävästi Lippulaivan avatessa ovensa tällä viikolla. Lähes 50 000 neliön ja sadan liikkeen, kahvilan, ravintolan ja palvelun kauppakeskuksella on näytönpaikka. Sen uskotaan vetävän asiakkaita yli Espoon rajojen.

Espoolaiset kauppakeskukset onnistuivat ylittämään koronapandemian aiheuttaman kuolemanlaakson. Suomen Kauppakeskusyhdistyksen Kauppakeskukset 2021 -julkaisussa kaksi espoolaista Iso Omena ja Sello sijoittuvat kolmen kärkeen myynnillään.

Lippulaivan odotetaan nousevan sekä myynnillisesti että kävijämäärältään kymmenen kärkeen. Jokaisella espoolaisella kauppakeskuksella on omat erityispiirteensä ja asiakaskuntansa, eivätkä ne poissulje toisiaan.

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Terhi Sell totesikin, että kauppakeskusten kuolemasta ei voida puhua. Lisää kauppakeskuksia mahtuu, vaikkei vastaavan kokoluokan hankkeita ole lähistöllä vireillä nyt (LV 26.–27.3.).

Kaupungistuminen ja asuntojen hintataso ovat kiihdyttäneet yksinasuvien ja pienten asuntojen määrää. Nuoremmat sukupolvet ovat tottuneet käyttämään vapaa-aikanaan erilaisia palveluita monipuolisesti.

Ravintoloiden käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Nouto- ja pikaruuan kulutusta kirittivät koronapandemian sulkutilat, eikä pandemia sammuttanut kaupunkilaisten shoppaamisen himoa ja kohtaamisten janoa.

Kauppakeskuksista on syntynyt kaupunkilaisten oleskelutiloja, olohuoneita, jotka tukevat sosiaalista yhdessäoloa ja joissa hoidetaan myös viranomaisasioita. Ne ovat liikenteen solmukohtia metroasemineen ja bussiterminaaleineen.

Espoolaisen Sellon koko yllätti jopa yhdysvaltalaisen Joan As Police Womanin Joan Wasserin. Hämmästynyt artisti totesi Sello-salin yleisölle: ja luulin tienneeni, mikä on suuri kauppakeskus.

Muokattu 30.3.2022 klo 13.05: Korjattu ensimmäisestä lauseesta kauppakeskuksen nimi Lippulaivaksi.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi