Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Leppävaaran Läkkitorin rappiotila

Leppävaaran Läkkitorin yleisilmettä on vuosia leimannut dekadentti rappiotila, jonka annetaan piittaamattomasti jatkua. Torista on riisuttu kaikki kaupunkitilaan kuuluva: suihkulähteet, penkit, laululavat ja kukat. Vapaan tilan ovat täyttäneet autot, merikontit ja teltat.

Kalusteiden purkamista perusteltiin sillä, että toria on helpompi talvihuoltaa. Nyt torille on aurattu ympyränmuotoinen tie jatkuville rekkavanoille ja henkilöautoille. Tämäkö on sitä urbaania kaupunkitilaa? Vaikka aurauksen piti helpottua, ei talvikunnossapidosta ole pidetty huolta. Kyseenalaistettavaa on, tarkoittaako talvihuollettava tori todellakin yhtä sileää tienpintaa. Muissa kaupungeissa tori-infran ylläpito kestää toripenkit ja kukkaistutukset.

Suuri turvallisuus ja viihtyvyysriski on jatkuva rekkaralli kävelyteitä pitkin torille. Onko joku tietoisesti tehnyt päätöksen, että raskas ajoneuvoliikenne on normaalia kävelyteillä ja toreilla? Ei saisi olla hyväksyttävää, että raskasta ajoneuvoliikennettä ajaa kävelyteillä ja toreilla. Rekkojen lisäksi torille ajetaan myös henkilöautolla eikä välitetä säännöistä tai puomeista.

Torin laidalla lopetti viihtyisä kulttuurikahvila. Syitä lopettaa voidaan vain arvailla, mutta lopettamisen voi hyvin ymmärtää. Kuka haluaisi nauttia erikoiskahvista katsellen raskaiden ajoneuvojen rallia, käytettyjen renkaiden myyjiä ja teltan ja kontin eteen ajavia henkilöautoja? Läkkitorin rappiotila tahraa koko alueen.

Missä ovat Läkkitorin kukkaistutukset tai istumapaikat kesäisin? Tällaisin asukasviihtyvyyttä lisäävin keinoin viestittäisiin myös liikennemerkeistä välittämättömille, että torin pääasiallinen kohderyhmä ovat jalankulkijat. Junaradan toisella puolella julkisessa tilassa on kauniita kukkaistutuksia ja penkkejä. Lumenauraus ei siellä ole ongelma.

Kaupunginhallituksen rauetettamassa Leppävaara-visiossa suunniteltiin kokonaan uusi kokoontumisalue Läkkitorista lännempään. Edes siinä ei uudistettu Läkkitoria. Se olisi alueena syrjäytynyt lisää. Miten näin keskeinen tori voidaan vain unohtaa?

Kun googlaa Läkkitorin, törmää kommentteihin, joiden mukaan Läkkitori on Espoon kamalimmassa kunnossa oleva tori. Läkkitoriin vaikuttavassa asemassa olevat virkamiehet ja päättävässä tahossa olevat voisivat kahvitauollaan suorittaa Google-haun ”Läkkitori”. Se on pohjoisessa Leppävaarassa suppilon pää, joka ohjaa suuret massat kävelijöitä ja pyöräilijöitä Selloon. Läkkitoria ei voi olla huomaamatta.

Läkkitorin infra ja viihtyvyys pitäisi saada kuntoon ja käyttöön asukkaille, ihmisille ja jalankulkijoille. Myös jokin toimiva torivalvoja pitäisi saada, koska Torikauppiaat ry eivät pysty valvomaan torin käyttöä. Torilla käy tätä nykyä myös myyjiä, joilla ei ole myyntilupia. Aiempiin ongelmiin Läkkitorilla puututtiin vasta, kun HS ja Länsiväylä niistä kirjoittivat. Missä on Espoon valvonta?

Suomen nuhruisimman torin varjosta

Espoo