Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Nato-jäsenyys olisi Suomelle luonnollinen askel länteen

Pia Polviander kysyy, ”tuoko Nato meille vakautta ja turvallisuutta” (LV 30.3.2022)? Ukraina ei ole EU:n eikä Naton jäsen ja on joutunut Venäjän julman ja oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi. Ukrainan kohtalo todistaa, että nälkäinen karhu ei lepyttelemällä rauhoitu. Tällä hetkellä Suomi on puolustusliittoon kuulumaton valtio, mutta emme ole sotilaallisesti liittoutumattomia, sillä EU-jäsenyyden myötä on selvää, mikä on liittolaissuhteemme. Suomi on taloudellisesti ja sotilaallisesti sitoutunut osa länsimaista arvoyhteisöä.

Nato-sopimuksen viides artikla velvoittaa kaikkia jäsenmaita tulkitsemaan hyökkäyksen toiseen jäsenmaahan hyökkäykseksi niitä vastaan sekä ryhtymään tarvittaviin sotilaallisiin vastatoimiin. Mikäli Suomi olisi Naton jäsen, viides artikla velvoittaisi liiton muita jäseniä tulemaan apuun, jos joutuisimme hyökkäyksen kohteeksi. Naton turvatakuut varmistaisivat puolustuksemme uskottavuuden, sillä puolustusliiton turvatakuut nostaisivat merkittävästi kynnystä uhata Suomea sotilaallisesti.

Polviander antaa ymmärtää, että Nato-jäsenyys aiheuttaisi Suomelle miljardien eurojen kustannukset. Tosiasiassa Suomen maksu Naton yhteisiin budjetteihin olisi arviolta noin 30–35 miljoonaa euroa vuodessa. Tämän lisäksi kustannuksia tulisi suomalaisen lisähenkilöstön lähettämisestä Naton siviili- ja sotilasrakenteisiin, jolloin kokonaiskustannus olisi arviolta 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Nato-jäsenyys olisi Suomelle luonnollinen askel historiallisella tiellä, jossa ulko- ja turvallisuuspoliittinen tavoitteemme on ollut tehdä Suomesta kiistaton osa länsimaita taloudessa, turvallisuudessa ja kulttuurissa. Nato-jäsenyys olisi Suomen kansallisen edun mukaista.

Simon Elo (kok.)

kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Espoo