Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Hoiva-ala kuntoon yrittämällä

En halunnut ryhtyä valittajaksi, kommentoi Espoon Vuoden yrittäjäksi Elinkeinofoorumissa palkittava Fadumo Ali (LV 2.–3.4.). Hoito-alan epäkohdat ja synkkäsävyiset kahvipöytäkeskustelut vauhdittivat Alin päätöstä ryhtyä yrittäjäksi.

Kolmevuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut Ali on murtanut hoitoalan käytäntöjä, palkkausta ja työkulttuuria. Nyt moni kilpailija on ottanut mallia hänen esimerkistään.

Alan työvoimapula on huolestuttava. Henkilöstövaje uhkaa jo potilasturvaa ja kuormittaa hoitajia. Vaikutusmahdollisuuksien ja arvostuksen puute on juurtunut syvälle asenteisiin. Purnaaminen ei auta, eikä perinteisillä keinoilla enää paranneta alan vetovoimaa.

Ali lähti rohkeasti ratkomaan ongelmia. Hänen perustamansa yrityksen yksi nerous on, että se hyödyntää digitalisaatiota ja alustataloutta, mikä vetoaa erityisesti nuoriin diginatiiveihin.

Hoitajat elävät kädestä suuhun. Siksi on tärkeää, että palkka maksetaan nopeasti. Pikapalkka ilmestyy tilille muutamassa päivässä.

Palkka tai tittelit eivät ratkaise kaikkea. Jokaista työntekijää on kohdeltava samanarvoisesti, työsuhteen luonteesta huolimatta. Alin tavoitteena on, että alalla olisi kiva työskennellä ja opiskelijatkin näkisivät valoa tunnelin päässä.

Alin yrityksen listoilla on jo 2 500 hoitajaa. Yritys perustettiin vasta vuonna 2020.

Terveydenhuollon ammattilaisten Mediuutiset palkitsi Alin yhdeksi vuoden 2021 terveysalan vaikuttajaksi.

Sijoittajat ovat kiinnostuneet Alin ketterästi toimivasta yrityksestä. Tavoitteena on kasvu ja kansainvälistyminen.

Ali ryhtyi yrittäjäksi aikana, jolloin koronpandemia järisytti yhteiskunnan ja hoitoalan rakenteita. Hoitoalan henkilöstölle oli akuutti tarve.

Kasvuyritys kohtaa aina haasteita. Silloin on hyvä muistaa alkuperäiset arvot.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi