Kolumni: Koko kansan verokuori avasi tulvaportit

Vuosi 2020 jää monelle meistä mieleen vuotena, jolloin Brexit lopulta toteutui, koronavirus valtasi maailman ja Yhdysvalloissa käytiin historian ehkä jännittävimmät presidentinvaalit.

Villien markkinaliikkeiden lisäksi sijoittajille vuosi 2020 jäi historiaan osakesäästötilien (OST) lanseerausvuotena. Käsittääkseni taustavalmisteluissa virkamiehet pitivät sitä tarpeettomana: ”Köyhät eivät tarvitse, koska heillä ei ole rahaa sijoittaa. Rikkaat eivät tarvitse, koska heille on jo verokuoria tarjolla. Sille ei yksinkertaisesti ole kysyntää.”

OST lanseerattiin hallitusohjelman ulkopuolelta selvään tarpeeseen. Luojan kiitos siitä! Kansan syvät rivit kiittivät; tilin avanneita on jo yli 250 000. Tämä on merkittävä määrä, sillä noin kymmenen vuoden ajan osakesijoittajien lukumäärä oli karkeasti 850 000. Osakesijoittajia on nyt miljoona, eli olemme saaneet parissa vuodessa 150 000 täysin uutta omistajaa Suomeen.

Miksi OST-verokuori avasi tulvaportit?

Olisikin hyväkorjata OST:nvaluvikoja.”

Omistamisen ja säästämisen verotus on kiristynyt hallituspuolueista riippumatta viimeisen 20 vuoden ajan. Esimerkiksi vuonna 2012 pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johdolla asetettiin pääomatuloihin progressio, kiristettiin osinkoverotusta ja nostettiin PS-tilin, eli OST:n vähemmän tunnetun sisaruksen, nostoikärajaa viidellä vuodella 68 ikävuoteen.

OST:n lanseerausta voitaisiin siten verrata Berliinin muurin murtumiseen. Meidät, tavalliset keskiluokkaiset kansalaiset, on vapautettu vaurastumaan. Halleluja!

Edellä mainittu kehitys ei ole voinut jäädä puolueilta huomaamatta. Siksi olisikin hyvä korjata OST:n valuvikoja. Olemme Osakesäästäjissä lanseeranneet mallin OST 2.0:sta, jossa muun muassa tilien lukumäärärajoite sekä talletuskatto on poistettu ja tilille voi ostaa osakkeiden lisäksi esimerkiksi rahastoja.

Moni poliitikko on ehdotuksemme ominaisuuksia julkisuudessakin tukenut. Huomionarvoista on sekin, että OST:ä aiemmin vastustaneet puolueet ovat vähentäneet kriittisiä ulostulojansa.

Aika näyttää valitaanko puolueissa keskiluokan kahlitsemisen tie vai hypätäänkö OST 2.0 -junaan. Ero on, että jälkimmäisessä verotulot kasvavat tulevaisuudessa.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut