Lukijalta: | Hammashoidon tilanne Espoossa

Julkisen puolen hammaslääkäriin on vaikea päästä. Tilanne on huonontunut ratkaisevasti parin viime vuoden aikana. Selvisi, että Espooseen on perustettu keskitetyt hoitoyksiköt eri hammashoitoloihin ympäri Espoota: Leppävaaraan oikomishoidot, Tapiolaan erikoishoidot, Matinkylään lasten hammashoito, muun muassa. Kilossa on perustellusti ollut päivystys vuosikaudet.

Mutta mietitäänpä tarkemmin esimerkiksi Leppävaaraa. Täällä asun minäkin, yli 70 000 asukkaan kaupunginosassa. Leppävaara on voimakkaasti kasvava kaupunginosa. Täällä arvellaan olevan asukkaita kymmenen vuoden päästä jo 80 000. Ja täältä saa vain oikomishoitoa. Kuinka paljon tätä hoitoa tarvitaan vaikkapa prosentuaalisesti koko hammashoidon asukkaista?

Perushoitoa eli säännöllisiä tarkastuksia ja paikkauksia ei siis hoideta keskitetysti missään? Tai, jos hoidetaankin, niin missä? Aikaisemmin kaikkea hammashoitoa saattoi saada omalta lähiterveysasemalta. Tämä olisi sitä lähipalvelua, mitä eri puolueet rummuttivat ennen aluevaaleja.

Kuulin, että nämä erikoisyksiköt ovat valmistautumista tuleviin sote-uudistuksiin. Mutta ketä nämä uudistukset palvelevat? Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen muita kuntia? Haluaisin Espoon päättäjiltä perusteluja ja korjaavia toimenpiteitä tähän tilanteeseen.

Haluaisin pitää hampaani kunnossa käymällä säännöllisesti hammastarkastuksissa ja suuhygienistillä. Nykyjärjestelyillä tämä ei ole mahdollista. Pienempi paikkaus yksityisellä lääkärillä saattaa maksaa satasen, mutta isommat hoidot usean tuhannen. Siihen minulle eikä usealla muullakaan espoolaisella ole varaa. Pari vuotta sitten suuhygienisti kehotti minua tulemaan takaisin puolen vuoden päästä. Pääsin hoitokäynnille 1,5 vuotta myöhemmin.

Seuraukset erikoistumisyksiköistä ovat erittäin huonot: espoolaisten hampaat menevät entistä huonompaan kuntoon, ja se vasta tuleekin kalliiksi. Joitain leikkauksia joudutaan siirtämään, koska hampaiden täytyy olla kunnossa leikkaukseen mentäessä. Perushoitoa saa ehkä tulevaisuudessa vain Kirkkonummelta tai Raaseporista, kun Espoossa tehdään vain erikoishoitoja. Hoitajakato on todellisuutta jo nyt hammashoidossa. Lähipalvelut katoavat kokonaan hammashoidon osalta ja kuka maksaa tämän kaiken? Me, hyvät espoolaiset!

Kirsi Koivunen

palveluliiketoiminnan maisteri (YAMK)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut