Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Harvinaislaatuinen museo avoinna

Julkisen tuen varassa elävä taide ja kulttuuri saavat usein kritiikkiä osakseen. Kriisiaikoina niiden merkitys kasvaa olennaisesti.

Taiteen ja kulttuurin keinoin otetaan jopa voimakkaasti kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Ne muokkaavat vallitsevia asenteita, parhaimmillaan pysäyttävät ja herättävät jopa kyseenalaistavat omia ennakkoluuloja ja toimintatapoja.

Koru- ja kellomuseo Kruunu avasi ovensa Tapiolassa kaksi vuotta jatkuneen kriisin keskellä. Ainutlaatuisessa museossa on kolme ajan henkeä osuvasti kuvaavaa näyttelyä.

Kaikessa Käden jälki -näyttely kuvaa kultaseppämestari Harri Syrjäsen uraa, joka on ponnistanut samoista lähtökohdista kuin maailmankuulu tarina Applesta ja Steve Jobsista. Syrjänen aloitteli korutaiteilijanuraansa 50 vuotta sitten vanhempiensa kellarin työhuoneessa Lintuvaarassa.

Koruissa käytetyt raaka-aineet heijastelevat nykyaikaisia arvovalintoja. Kulta ja hopea ovat saaneet väistyä kookospähkinän kuoren, poronsarvien palasten, ruosteisen raudan tai rantakivien tieltä.

Minun maailma -näyttelyn teokset kuvaavat koskettavasti vammaisten suhdetta sairauteensa ja elämään. Korutaiteilijat pyrkivät tuomaan esille, minkälaista on elää vammaisena.

Lainsäädäntö on turvana, mutta vallitsevat asenteet ovat esteenä vammaisten kohtaamiselle. Perimmäisenä on ajatus: kaikilla on oikeus kukoistaa. Ketään ei pitäisi erotella esimerkiksi vammansa perusteella.

Made in Helsinki -näyttelyssä esitellään käsityönä valmistettuja, maailmankuulussa nosteessa olevia Sarpanevan Uhren Fabrikin mekaanisia kelloja. Kellot ovat vientituotteita, ja suurimpana markkina-alueena on Yhdysvallat. Paroni -kellot ovat kunnianosoitus legendaariselle, Monzan radalla vuonna 1973 onnettomuudessa menehtyneelle Jarno ”Paroni” Saariselle.

Kesällä julkaistaan S.U.F. -kellomallisto, jonka tekemiseen on osallistunut Valtteri Bottas.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi