Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Painostuksen alla ei tule antaa periksi

Vanhan neuvostoliittolaisen vitsin mukaan koululaisille annettiin tehtäväksi piirtää lemmikkinsä. Pieni poika piirsi kissansa ja sen viikon vanhat seitsemän pentua, ja kertoi niiden kaikkien olevan sosialisteja.

Viikkoa myöhemmin sama tehtävä toistui. Poika piirsi kissansa ja sen kaksi viikkoa vanhat pennut, ja kertoi niiden kaikkien olevan kapitalisteja. “Mutta viikko sitten ne olivat vielä sosialisteja?”, ihmetteli opettaja. “Da”, poika vastasi, “mutta nyt niiden silmät ovat auenneet.”

Vuodesta 2014 asti jatkunut Venäjän miehitys Ukrainassa laajeni täysimittaiseksi hyökkäyssodaksi helmikuussa, ja jo silloin Venäjä pommitti siviilikohteita. Aivan viime päivinä on paljastunut vieläkin hirveämpiä sotarikoksia. Koko läntinen maailma on järkyttynyt – ja aiheesta. Putinin Venäjän toiminta rikkoo kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja toimii vailla inhimillistä moraalia.

Suomelle esitetään uhkauksia jo nyt.”

Maskit on riisuttu, ja viimeistenkin silmät ovat auenneet. Venäläisen propagandan kehittämä termi Nato-haukka ei enää ole haukkumasana. Suomikin jättää jäsenyyshakemuksensa muutaman viikon päästä.

Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyy voimakas hybridivaikuttaminen. Suomi on ollut informaatio-operaatioiden kohteena jo pitkään, mutta on oletettavaa, että vaikuttamisen keinot ja määrä tulevat kasvamaan tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. Suomelle esitetään uhkauksia jo nyt, entistä useammin ja avoimemmin.

Kannattaa muistaa, että hybridivaikuttamisella pyritään vaikuttamaan mieliin ja sydämiin. Sen tavoitteena on kaventaa kohdemaan ulko- ja turvallisuuspoliittista liikkumatilaa sekä aiheuttaa pelkoa, hämmennystä ja epävarmuutta. Tämä on syytä sanoa ääneen, erityisesti tässä historiallisessa hetkessä.

Riskeistä ja uhkista täytyy olla tietoinen ja ne pitää tunnustaa rehellisesti, jotta ne voi ennakoida ja jotta niihin voi varautua. Tärkeää on, että pidämme pään kylmänä – tulee eteen mitä tahansa – ja että emme piiruakaan tingi omasta päätöksenteostamme. Suomi tekee omat ulko- ja turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa jatkossakin itsenäisesti, eikä taivu minkäänlaisen painostuksen alla.

Jarno Limnell

Kirjoittaja on sotatieteiden tohtori ja Espoon kaupunginvaltuutettu (kok.).