Lukijalta: | Kela-korvauksen poisto veisi arvokkaan työkalun

Fysioterapian Kela-korvauksen poistamisesta keskustellaan. Muutoksesta aiheutuvia seuraamuksia ei voi varmuudella ennustaa kukaan, mutta kalliiksi se ainakin tulee.

Mitä tulisi tilalle? Hoidon tarve ei ole kansalaisten ikääntyessä häviämässä. Korvauksen avulla hoidetaan tällä hetkellä noin miljoona fysioterapiakäyntiä. Jos nämä kaikki asiakkaat siirtyvät terveyskeskuksen asiakkaaksi, tulisi terveyskeskusten fysioterapiakäynnit peräti tuplata.

Fysioterapiakäynti voidaan joko suorakorvata jo vastaanotolla tai asiakas voi vaihtoehtoisesti hakea korvauksen Kelalta itse. Korvaus on integroitu täysin valmiiksi olemassa oleviin potilastietojärjestelmiin. Korvattavia fysioterapiakäyntejä oli Suomessa vuonna 2021 yhteensä 1 149 497 käyntiä. Vertailun vuoksi fysioterapiakäyntejä oli vuonna 2020 kaikissa terveyskeskuksissa yhteensä 986 633 käyntiä.

Sairausvakuutuslain mukaisesti korvattava tutkimus ja hoito ei ole keskeneräinen vaan täysin valmis ja koeteltu korvausmekanismi, eikä se edellytä uutta lainsäädäntöä tai perustuslaillista punnintaa.

Se ei ole riippuvainen hyvinvointialueiden vaihtelevasta rahoituspohjasta.

Se ei ole kallis. Kuntoutuja maksaa itse jo 90 prosenttia kaikista kuluista.

Se ei myöskään ole rikkaiden lystiä: korvattavaa fysioterapiaa hakee pieni- tai keskituloinen kipupotilas, joka odottaa pääsyä esimerkiksi olkapää- tai selkäleikkaukseen. Fysioterapian avulla kipua voidaan poistaa, ja henkilön työ- ja toimintakyky pysyä kohtuullisena.

Pidetään fysioterapia Kela-korvattavana!

Satu Grekin

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut