Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kunnia Ukrainalle ja Mummoille – ei Espoolle ja Fortumille

Länsiväylässä 26.3. oli hieno juttu Aktivistimummoista, jotka kantavat huolta sodasta ymmärtäen yksilönkin energiansäästön roolin sen torjumisessa. Heidän upea toimintansa herättää ihailua! Samaa ei voi sanoa ahneista suuryhtiöistä, jotka aikovat poliitikkojen hurratessa kasvattaa sähkönkulutustamme – josta 10 prosenttia tuontia Venäjältä – ennätyssuurella datakeskushankkeella yli 4 prosenttia. Huima luku vesittää mummojen pasifistiset säästöponnistelut.

Espoon ympäristöyhdistys on valittanut asemakaavasta maankäyttö- ja rakennuslain sekä hallintolain vastaisena. Laiminlyömällä tietoisesti 2 kunnan kokonaishankkeen yhteistarkastelu on osahankkeet voitu myydä niiden päättäjille identtisten mutta kokonaisuutta tarkastellen mahdottomien hyötyvaikutusten pohjalta. Selvitysten sijaan päätöksenteko on perustunut nyt peruttuihin lupauksiin.

Laitosten vakuutettiin hyödyntävän kaiken hukkalämmön ja poistavan kivihiiltä ja KL-päästöjä määrällä, jota ei todellisuudessa ole olemassakaan. Tosiasiassa laitosten yhteisteho ylittää kaukolämmöntarpeen ja kesällä koko teho ajettaisiin ympäristöön. Fortum jo vahvistikin tarvitsevansa halpaa lämpöä vain talvella (HBL 17.3.2022). Ja laitos vaatii sittenkin vesijäähdytystä, jonka hanke vakavissaan väittää tekevänsä juomavedellä! Vitsi ei nyt naurata – vieressä kun on Bodomjärvi.

Ukrainan sota on kerralla muuttanut energiatilanteen vaikeammaksi. Venäjän energiapuun korvaaminen kotimaisella uhkaisi monimuotoisuustavoitteita. OL3:n tuomaa helpotusta tulee syömään Euroopan kysyntäkasvu. Loviisa käy Rosatomin uraanilla, ja venäläinen fossiili- ja ydinsähkö tukee sotarikoksia: datakeskushanke on valituslausunnossaan katsonut avoimesti, ettei siltä voidakaan edellyttää uusiutuvan käyttöä. Datakeskuksen jättikulutus kasvattaisikin suorassa suhteessa sotakassaa. Nyt ei ole sen aika. Kulutusta tulee lisätä vasta, kun vastaava uusiutuva on rakennettu.

Juha Solantie

energia-asiantuntija

Espyy ry