Kirsi Koivunen kirjoitti Länsiväylässä 13.4.2022 hammashoidon tilanteesta Espoossa. Asiakkaan hoitopolkuja Espoon hammashoidossa on kehitetty viime vuosina yhteistyössä, asiakkaita ja työntekijöitä kuunnellen. Tavoitteena on ollut selkeyttää kunkin asiakkaan hoitopolkua niin, että se vastaisi hoidon tarvetta mahdollisimman hyvin alusta alkaen. Näin asiakas ohjautuu heti oikealle vastanottajalle ja sekä asiakkaan aikaa että hammashoidon resursseja säästyy. Esimerkiksi leikkaukseen menijöille on nyt oma hoitopolkunsa, jossa asiakkaita palvelee tämän asiakasryhmän tarpeet tuntevat ammattilaiset, erityisesti heitä varten varatuilla ajoilla.
Erityisosaamista vaativan hoidon keskittäminen on mahdollistanut myös perushoidon entistä selkeämmän toteuttamisen Espoossa. Leppävaaran lähipalvelualueella Kilossa toimii nykyisin Espoon suurin perushoidon hammashoitola, jossa hammashoitohuoneita on 22. Lisäksi Leppävaaran lähipalvelualueella hammashoidon perushoidossa toimii Ruusulinnan hammashoitola, jonka laajennuksesta on päätetty alkuvuodesta 2022.
Espoossa perushammashoidon kysyntä suhteessa tarjontaan on suurta, mikä paikoin hidastaa hoitoon pääsyä. Espoo toteuttaa hammashoitoa monituottajamallin pohjalta, eli perushammashoitoa aikuisille tarjotaan omien palvelujen lisäksi myös palvelusetelihoitona. Lisäksi Espoo lähettää aikuisia ostopalveluhammashoitoon yksittäisissä hoidontarpeissa kuten yhden hampaan lohkeamissa. Lasten ikäkausittaiset suun terveystarkastukset toteutetaan Espoon omissa hammashoitoloissa.
Tällä hetkellä espoolaiset voivat asioida Espoon eri lähipalvelualueilla sijaitsevissa hammashoitoloissa. Länsi-Uudenmaan osalta ei ole vielä päätöksiä asiakkaiden liikkumis- tai asiointimahdollisuuksista eri yksiköiden välillä. Palveluverkon kehittäminen suun terveydenhuollossa on tärkeä osa palvelujen saatavuuden parantamista, mikä on keskeinen tavoite sote-uudistuksessa.
Heli Yli-Knuuttila
johtava ylihammaslääkäri
Espoon kaupunki