Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hukkalämpö hyödyksi

Länsiväylässä 20.4. Juha Solantie kirjoitti datakeskusten hukkalämmön käytöstä. Keskustelu on tervetullutta, jotta voimme hälventää huolia.

Datakeskuksen ensisijainen sähkön käyttötarkoitus on IT-palvelujen tuottaminen, ei lämmöntuotanto. On kuitenkin järkevää hyödyntää datakeskusten jäähdytyksessä syntyvää hukkalämpöä kaukolämpönä niin paljon kuin mahdollista sen sijaan, että se päästettäisiin ilmaan tai veteen. Hukkalämpöjen hyödyntäminen on keskeisellä sijalla EU:n, Suomen sekä myös Suomen Luonnonsuojeluliiton ilmastotavoitteissa.

Fortum on sopinut Espoon kaupungin kanssa toimittavansa hiilineutraalia, omavaraista, varmaa ja kohtuuhintaista kaukolämpöä asiakkaille tämän vuosikymmen loppuun mennessä. Datakeskusten hukkalämpöä hyödyntämällä voidaan tuottaa noin 40 % kaukolämmön tarpeesta ja samalla pienentää hiilidioksidipäästöjä noin 400 000 tonnia vuositasolla verrattuna nykytilanteeseen. Tämä lämmönlähde on paitsi päästötöntä myös riippumatonta fossiilisesta tuontipolttoaineesta.

Microsoft on ilmoittanut käyttävänsä datakeskuksissa vain päästötöntä sähköä ja tukevansa uusiutuvan energian lisärakentamista tekemällä pitkiä ostosopimuksia esimerkiksi tuulivoimasta. Suomen päästötön sähköntuotanto lisääntyy voimakkaasti sekä Olkiluoto 3:n että tuulivoiman lisärakentamisen myötä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin arvion mukaan Suomi on sähköomavarainen vuonna 2024.

Suomessa rakenteilla olevien ja vuoteen 2025 mennessä käyttöön otettavat tuulivoimalat käytännössä kaksinkertaistavat nykyisen tuulivoimakapasiteetin. Moninkertainen määrä hankkeita on lisäksi eri suunnitteluvaiheissa. Kehitys kulkee nopeasti kohti Suomen Luonnonsuojeluliiton vuonna 2019 esittämää tuulivoimantuotannon 10-kertaistamista. Datakeskuksille ja yhteiskunnan muullekin kasvavalle sähköntarpeelle riittää siis päästötöntä sähköä.

Fortum on jo vuodesta 2014 hyödyntänyt puhdistetun jäteveden hukkalämpöä, joka vastaa noin 20 % kaukolämmöntuotannosta. Kun tähän lisätään datakeskusten hukkalämpö, Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöstä reilusti yli puolet saadaan hukkaa kierrättämällä. Merkittävä saavutus Suomen toiseksi suurimmalla kaukolämpöalueella! Tästä hyötyvät ilmasto, asiakkaat ja yhteiskunta.

Vielä yksi tarkennus: Microsoftin datakeskuksia ei jäähdytetä vedellä.

Mielellään jatkamme keskustelua.

Ilkka Toijala

johtaja, lämmöntalteenotto, Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta