Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Kriisiytynyt yhteiskunta tarvitsee malttia

Opettajien lakko laajeni tällä viikolla kymmeneen kaupunkiin, myös Espooseen ja Kauniaisiin. Lakko lamauttaa varhaiskasvatuksen, peruskoulu- ja lukio-opetuksen järjestämisen ja sitä kautta monia muita yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä toimintoja.

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan opettajien lakon tavoitteena on saada kuntien palveluksessa oleville opettajille oikeudenmukainen palkka ja turvata Suomelle elintärkeän laadukkaan koulutuksen elinvoimaa. Vuosien varrella syntynyt epäoikeudenmukaisuus pitää opettajien mielestä nyt korjata palkkaohjelmalla.

Yksityisen ja julkisen sektorin palkat ja työehdot eivät ole koskaan olleet vertailukelpoisia keskenään. Julkisen sektorin etuna on pidetty vakautta. Se on houkutellut väkeä yksityiseltä sektorilta suhdannekuopissa, mikä nousukausina unohdetaan.

Opettajan työn houkuttelevuus ja työolot vaihtelevat alueittain. Pääkaupunkiseudun kouluissa lisääntynyt levottomuus ja siitä syntyvät haasteet ovat herättäneet julkista keskustelua. Kaikille tuleva palkankorotus ei huomioisi niitä opettajia, jotka työskentelevät hankalilla alueilla. Pitäisikö heitä huomioida erikseen?

Perheissä lakkouutinen tuskin herättää myötätuntoa.

Henkilökohtaisella kannustimella, kuten rahalla ratkaistaan harvoin kestävästi todellisia haasteita, kuten rakenteista, lainsäädännöstä tai johtajuudesta aiheutuvia ongelmia. Työnantajamielikuvaa on parannettava ensi tilassa toisin keinoin.

Julkinen sektori taistelee merkittävien talousongelmien parissa ja kunnat velkaantuvat vauhdilla. Lisävelka ei ole vaihtoehto sovun saamiseksi.

Kaksivuotisen koronapandemian uuvuttamissa perheissä lakkouutinen tuskin herättää myötätuntoa. Vanhemmat ovat pitäneet työnsä ohella kotonaan huolta lastensa oppimisesta. Perheet tarvitsevat jo helpotusta arkeensa.

Osa vanhemmista menetti toimeentulonsa kokonaan, ja osa venyy kohtuuttomasti säilyttääkseen työpaikkansa. Se on todellisuutta yksityissektorilla.

Yhteiskunta tarvitsee nyt vakautta selvitäkseen tulevista haasteista.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi