Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | HSY on tiennyt ylivuodoista vuosia eikä ole tehnyt niille mitään

Taisto Salo sai 11.4. vastauksena viemäritulviin selvityksen, jonka mukaan ylivuodot johtuvat siitä, että halkeamista menee hulevesiä putkistoon, joka ei pysty selviämään vesimäärästä, ja se tulvii. HSY on vuosia tiennyt asian tilan tekemättä sille mitään.

Putkisto kyllä varmuudella vuotaa myös toiseen suuntaan samoista halkeamista, eli maahan menee jätettä ja ilmaan viemärikaasuja kaiken aikaa. Jos HSY tietää, että viemäritulvat johtuvat tästä, tietävät he myös, missä ne halkeamat on.

Oikeustapausten valossa näyttää siltä, että HSY saattaa syyllistyä ympäristön turmelemiseen ja piittaamattomuuteen siitä. HSY perii asiakkailtaan jätevesimaksua 1,79 euroa kuutiolta ja laskee laskuttamaansa jätevettä maastoon ja järveen.

Rikoshyötynä voitaneen sanoa HSY:n saaneen yksinomaan ilmoitetusta 2 000 kuutiometrin ylivuodosta 3 580 euroa. Lukuisten ylivuotojen lisäksi kukaan ei tiedä, paljonko maahan on vuosien varrella imeytynyt viemärijätettä, eivätkä ne viemärikaasutkaan kovin terveellisiä ole.

Vähintä, mitä voi vaatia, on se, että HSY tekee risan tilalle kiireellä uuden putkiston, tällä kertaa ehjistä putkista.

EU:n vesipuitedirektiivi edellyttää että Suomen järvien tila on vuonna 2027 hyvä. Yhteiskuntaomisteinen vesiyhtiö kuitenkin tuhoaa järveä ja jatkaa sitä tietoisesti.

Vähintä, mitä voi vaatia, on se, että HSY tekee risan tilalle kiireellä uuden putkiston, tällä kertaa ehjistä putkista.

Ja Pitkäjärvelle vuosia aiheutetun vahingon korvaamiseksi voitaneen vaatia, että HSY osallistuu merkittävillä summilla Pitkäjärven kunnostamiseen esimerkiksi Pitkäjärven Hämeenkylään tehtävän kosteikon kustannuksiin, ja ajateltavissa oleva rikoshyöty on luovutettava samaan tarkoitukseen.

Sekä Espoon että Vantaan poliittisia päättäjiä, myös luonnonsuojelua vaalivia vihreitä, on HSY:n hallituksessa. Katsokaa, että näin myös tapahtuu. Se on teidän tehtävänne.

Pitkäjärven rannalta

Kari Vikanti

Espoo