Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Seniorineuvoloiden pilotointia on jo esitetty

Kansanedustajat Pia Kauma, Veronice Rehn-Kivi ja Hanna-Leena Mattila kirjoittivat 23.4. ilmestyneessä Länsiväylässä, että he tulevat esittämään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella seniorineuvoloiden pilotointia. Idea on erinomainen ja äärimmäisen tarpeellinen, mutta aluevaltuustoaloite niiden pilotoinnista on kuitenkin jo jätetty 29.3.2022 pidetyn hyvinvointialueen valtuuston kokouksessa.

Jätimme aluevaltuustoaloitteen, sillä näemme toimintamuodon edistävän ikäihmisten hyvinvointia ja opastavan heitä terveyden omaehtoiseen seurantaan ja edistämiseen. Neuvolatoiminnan puitteissa voitaisiin tarjota yksinkertaisia sairaanhoitopalveluita kuten ajantasaistaa asiakkaan lääkelistaa, mitata verenpainetta, verensokeria ja hemoglobiinia sekä hoitaa pienimuotoisia toimenpiteitä. Seniorineuvolassa reagoitaisiin myös ikääntyneen asiakkaan toimintakyvyn muutoksiin varhaisen puuttumisen keinoin. Asiakaslähtöisen ja helposti saavutettavissa olevan seniorineuvolan toimintamallilla vähennettäisiin kotihoidon ja terveyspalveluiden kuormitusta ja tuotettaisiin näin mahdollisia kustannussäästöjä.

Suomessa kuntia on velvoitettu vuodesta 2011 lähtien järjestämään seniorineuvontapalveluita, jotka pyrkivät osaltaan edistämään ikäihmisten terveyttä ja parantamaan heidän toimintakykyään. Seniorineuvontapalveluiden piirissä ei kuitenkaan tarjota säännöllisiä terveystarkastuksia, laboratoriotutkimuksia tai sairaanhoitaja- ja lääkäripalveluita. Tällä hetkellä missään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa tai kaupungeissa ei tarjota täysimääräisiä seniorineuvolapalveluita.

Aloitteemme sai maaliskuun kokouksessa runsaasti allekirjoituksia ja etenee virkamiesvalmisteluun. Toivomme todella, että palvelumalli saataisiin käyttöön koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella mahdollisimman pian. Seniorineuvoloiden palvelupisteet voitaisiin sijoittaa eri puolille Länsi-Uuttamaata esimerkiksi nykyisten seniorineuvontapisteiden yhteyteen tai toteuttaa senioribussin avulla niin, että neuvolat palvelisivat koko hyvinvointialuetta tasapuolisesti.

Markus Myllyniemi

alue- ja kunnanvaltuutettu (vihr.)

Anu Rasinsalo

aluevaltuutettu (vihr.)