Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Pilotoidaan vapaaehtoinen kansalaispalvelusmalli

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut kansalaisten kriisitietoisuutta ja lisännyt halukkuutta vahvistaa osaamista ja varautumista erilaisiin kriisitilanteisiin. Suomen maanpuolustus on hyvällä tolalla, mutta myös vapaaehtoisen kansalaispalveluksen pilottiohjelman kehittämiseen on tarve. Yhteiskunnallista valmiutta ja varautumista vapaaehtoisen toiminnan ohella tulee systematisoida, kaikkien halukkaiden potentiaali on hyvä saada käyttöön.

Jätimme eduskunnalle toimenpidealoitteen vapaaehtoisen kansalaispalveluksen kehittämisestä. Pilotointia kaivataan, sillä kriiseihin varautuminen edellyttää laajempaa, koko yhteiskunnan mukaan ottavaa varautumis- ja valmiussuunnittelua.

Olennaisiin kansalaistaitoihin lukeutuvat ainakin ensiaputaidot, alkusammutus, kotitalouskohtaisen ruokahuollon ja perustoimintojen varmistaminen sähkönjakelun keskeytyessä, väestönsuojien käyttö ja ympäristökatastrofeihin ja suuronnettomuuksiin varautuminen sekä informaatiovaikuttamisen tunnistaminen. Näitä taitoja on syytä järjestelmällisesti opiskella ja kouluttaa laajasti, sillä kansalaistaidot parantavat koko yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

Jo nyt koulutusta kansalaistaidoissa tarjoavat esimerkiksi Maanpuolustuskoulutus ry, Marttaliitto, Vapepa sekä SPR, mutta toimijoiden rahoitus ja kokonaiskapasiteetti eivät riitä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Lisäksi mahdollisuudet osallistua palvelukseen tulisi taata valtion toimesta, jotta sukupuoli, vähävaraisuus, työsuhde tai elämäntilanne eivät muodostu kriittisten taitojen kehittämisen esteeksi. Kynnys osallistua koulutukseen tulisi pitää mahdollisimman alhaisena.

Inka Hopsu

kansanedustaja (vihr.)

Espoo

Hanna Holopainen

kansanedustaja (vihr.)

Lappeenranta