Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kotihoito pyörii sijaisilla, ja se näkyy asiakkaiden hoidon laadussa

Kotihoidon henkilökuntavajetta korvataan yhä enemmässä määrin sijaisilla. On hyvä, että sijaisia on korvaamaan muuttuvia päivittäisiä tilanteita, mutta kun työvuorossa lähes puolet puuttuvasta henkilökunnasta korvataan sijaisilla, ei tilanne todellakaan ole hyvä.

Terveydenhuollon henkilökunta on nyt työtaistelussa palkankorotusten ja työolojen vuoksi.

Tuntipalkat kunta-alalla ja keikkatyöttä tarjoavien yritysten välillä ovat useita euroja keikkatyöntekijän eduksi. Keikkatyöntekijä voi vapaasti varata työajat, eikä vastuu potilaasta seuraa mukana seuraavaan työpäivään.

Valmistuvat hoitajat eivät siis hakeudu kotihoitoon, koska tekemällä keikkaa välttyy sitoutumiselta. Kuntatyönantajan olisi nyt syytä miettiä, miten luoda kannusteita, joilla saadaan hoitajia harkitsemaan pitkäaikaista sitoutumista alalle.

Kunnilla on kuitenkin varaa maksaa palvelua tarjoavalle yritykselle huomattavia summia.

Suuri keikkalaisten määrä lisää asiakkaan kohtaamien hoitajien määrää, hoitotyön jatkuvuus kärsii, ja asiakas kohtaa viikoittain kymmeniä, kuukausittain useita kymmeniä hoitajia.

Laiminlyöntejä paikataan sitten vakituisten käynneillä.

Asiakkaan kotiin astuu eritasoisia työhönsä motivoituneita hoitajia. Toiset ovat ystävällisiä, lähestyvät asiakasta asiakaslähtöisesti, osa vain tehden työnsä.

Hyvät hoitajat näkevät ja tekevät kaiken, jopa enemmän, kuin ohjeet edellyttävät. Toiset tekevät ohjeiden mukaan ja toiset jättävät tekemättä tehden vain sen, mikä on pakko. Osalla sijaisia kielitaito on usein puutteellinen. Asiakas ei ymmärrä hoitajaa eikä hoitaja asiakasta.

Tiedonkulku sijaisilta vakituiselle henkilökunnalle ei toteudu. Toisinaan sijainen on poistunut työpaikalta ilmoittamatta. Asiakkaan lääkkeitä ei ole tilattu, kauppatilaus on tekemättä, vaipat ovat loppumassa ym.

On kuitenkin muistettava, ettei tilannetta pidä yleistää. Hyvin työnsä tekeviä on kuitenkin enemmistö.

Vakituinen henkilökunta saa kuulla valituksia käynneillään, miten asiat on hoidettu tai jätetty hoitamatta, mikäli asiakas on kykenevä kertomaan.

Laiminlyöntejä paikataan sitten vakituisten käynneillä, kun tiskit on tiskaamatta, roskat viemättä, pyykit pesemättä, lääkkeitä jakamatta, seuraava ateria varmistamatta, jääkaapissa vanhentuneita ruokia ym.

Tämän kaltaisten asioiden korjaaminen asiakaskäynnillä pidentää asiakkaalle sovittua aikaa ja näin sotkee koko päivän aikataulun. Lakisääteinen ruoka- ja kahvitauko, henkilökohtaiset tarpeet, esimerkiksi wc-käynti, jäävät toteutumatta tai vaihtoehtoisesti pitää tehdä ylitöitä.

Hoitohenkilökunnan mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä on minimaalinen. Omahoitajajärjestelmä ei toimi. Mielenkiinnolla seuraan, mihin kaikki johtaa, kun ensivuoden alusta siirrytään sote-alueille.

Nyt on viimeistään toimittava.

Vielä jaksaa

Espoo