Päätoimittajalta: | Yksilön vastuu korostuu hybriditaistelussa

Suomalaiset mediat joutuivat viime viikolla Venäjän trollitehtaan maalittamisen kohteeksi. Ylen mukaan kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun suomalainen media joutuu Venäjän maalittamiseksi.

Maalituksella tavoitellaan some-tilin tukkimista ja sen tavanomaisen käyttämisen vaikeuttamista. Joukossa oli myös kaksi Mediatalo Keskisuomalaisen mediaa.

Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola totesi, että media jatkaa työtään normaalisti eikä anna tapahtuneen vaikuttaa toimintaansa. Hänen mukaansa maalittaminen on osoitus siitä, että maiden väliset suhteet eivät ole ystävällismieliset (USU 4.5.).

Länsiväylä on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Kyky pysyä kriittisenä ja torjua valheellisia väitteitä on tärkeää.

Palvelunestohyökkäyksiä on tehty eri tahojen toimesta yritysten, viranomaisten ja kaupunkien verkkosivuille lukuisia kertoja. Niillä pyritään aiheuttamaan lähinnä hämminkiä. Ne hidastavat hyökkäyksen kohteen toimintoja, ja pahimmillaan haittaohjelmien aiheuttamien vahinkojen selvittäminen ja korjaaminen aiheuttaa satojen tuhansien eurojen laskun kohteelle.

Viime viikolla Kauniaisten kaupunki joutui sähköpostiserverin kaappauksen kohteeksi. @kauniainen.fi-osoitteesta on lähetetty epäilyttäviä viestejä. Tilannetta selvitellään edelleen, eivätkä kaupungin sähköpostit toimineet Länsiväylän saaman tiedon mukaan vielä alkuviikosta.

Suomi on jättämässä Nato-hakemuksen todennäköisesti lähiaikoina. On odotettavissa, että Venäjä käyttää erilaisia hybridivaikuttamisen keinoja hakuprosessin aikana.

Kyky sietää poikkeustilanteita, pysyä kriittisenä ja torjua valheellisia väitteitä on nyt tärkeää. Sietokykyä mitattiin jo muun muassa talvella, kun espoolaisiin kouluihin kohdistettiin rokotevastaisia uhkaviestejä. Samaan aikaan levitettiin vääriä väitteitä massatapahtumien järjestelyistä.

Yksilön vastuu korostuu disinformaation vastaisessa kamppailussa. Yksittäisillä teoilla ja valinnoilla on isoja vaikutuksia. Nyt on käytettävä entistä tarkempaa harkintaa tiedon käsittelyssä ja sen levittämisessä. Pysyttävä rauhallisena.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut