Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoon ympäristöyhdistys vastaa Fortumille

Fortumin johtaja Ilkka Toijala yritti hälventää valtavien Datakeskusten aiheuttamia huolia Länsiväylässä 27.4. ja ilmoitti jatkavansa mielellään keskustelua.Tämä onkin välttämätöntä, koska tekstistä sai väärän käsityksen, että laitosten perustaminen Espooseen tai Kirkkonummelle olisi Suomen luonnonsuojeluliiton energiatavoitteiden mukaista. Näin ei todella ole.

Kaikki ympäristöjärjestöt pitävät tärkeänä olemassaolevan hukkalämmön maksimaalista hyödyntämistä. Espoon sähkön kokonaiskulutus aiotaan kaksinkertaistaa, jolloin luodaan käsittämätön määrä uutta hukkalämpöä! Ja tällainen muutos tapahtuisi yhdellä pienellä asemakaavan hyväksymispäätöksellä!

Lähes kaikki asiaan liittyvät yksityiskohdat ovat liikesalaisuutta eikä edes päättäjille ole kerrottu vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja. Todetaan vain, että Hepokorvenkallio on ainoa mahdollinen. Nytkin kirjoituksessa on käytetty työkaluna totuuden välttämista ja muuntelua. On jätetty kokonaan kertomatta valitun linjan yksityiskohtaiset perustelut.

Fortum ei ole arvioinut eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia, vaikka kyseessä on Microsoftin mukaan miljardin euron investointihanke. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan vihreän siirtymän tulee olla ehdottomasti kestävä eikä luontokatoa saa pahentaa ilmastokriisiä ratkottaessa.

Lähes kaikki asiaan liittyvät yksityiskohdat ovat liikesalaisuutta.

Valmistelussa on vaiettu siitä, että hukkalämpö puhalletaankin kesäkauden puolin vuotta suoraan taivaalle. Energian säästämisestä ei voi edes puhua, vaikka se olisi helpoin keino päästä nopeasti irti venäläisestä fossiilienergiasta. Datakeskushanke edustaa aivan päinvastaista tavoitetta.

Datalaitosten tulisi olla pienempiä, jolloin niiden lämpö on helpommin hyödynnettävissä. Nyt ollaan rakentamassa 10 kertaa eduskuntatalon kokoinen hehtaarihalli kauniiseen järvimaisemaan. Tuoreen uutisen mukaan datakeskusten valtava energiankulutus uhkaa viedä pohjan Irlannin ilmastotavoitteilta (tivi 28.1.2022).

Toijala kirjoittaa ”Microsoft on ilmoittanut käyttävänsä datakeskuksissa vain päästötöntä sähköä tekemällä ostosopimuksia”. Ilmoitus ei ole todennus. Lisäksi väite hiilineutraalisuudesta on totuudenvastainen. Lähitulevaisuudessa jo yksin öljynjalostuksen ja terästuotannon vihreän vedyn tarve vastaa moninkertaisesti näköpiirissä olevaa uutta tuulivoimatuotantoa.

Toijolan esittämä lopputarkennus ”Microsoftin datakeskuksia ei jäähdytetä vedellä” on totuuden vastainen, koska kaava-aineistossa todetaan selvästi, että juomavesijäähdytystä käytetään ”kuumina kesäpäivinä”.

Rainer Lahti

DI

Espoon ympäristöyhdistyksen varapuheenjohtaja