Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Vuoto paljastaa ei-julkisen todellisuuden

Espoon rakennusvalvonta on kärsinyt huonosta maineesta pitkään. Länsiväylä nosti ongelman esille jo viisi vuotta sitten ja teki useamman jutun myös tänä keväänä.

Nyt aiheesta on keskusteltu kokoomuksen valtuustoryhmän suljetussa Whatsapp-ryhmässä rajuin sanankääntein.

Nimetön ilmiantaja lähetti Länsiväylän toimitukselle kirjeen, jossa oli kuvakaappauksia muun muassa keskustelusta, jossa yksi valtuutettu esitti kovia toimia rakennusvalvonnan tehostamiseksi.

Vastaavanlaisia ilmiantoja ei tiettävästi ole aiemmin tehty Espoon kokoomuksen historiassa.

On hyvä tietää, miltä arki politiikassa näyttäytyy.

Ilmiantaja kertoi kokevansa keskustelukulttuurin uhkaavaksi ja pelottavaksi eikä pitänyt sitä vitsinä. Hän kirjoitti, ettei ollut saanut vastakaikua ryhmässä ja koki turhautuneisuutta.

Ryhmien sisäisessä keskustelukulttuurissa hyväksytyt rajat ovat usein häilyvät. Ulkopuolisen voi olla vaikea tulkita viestien tarkoitusperiä ja sitä, mikä vaikutus viestillä on vastaanottajalle.

Taustalla vaikuttaa myös sosiaalisen median ja henkilöbrändäyksen tuoma muutos. Poliitikot haluavat erottautua saavuttaakseen suosion, ja toisinaan se tehdään verbaalisesti voimakkain keinoin. Tästä on tullut ainakin osin hyväksytty ajan henki.

Kokoomuksen tapaus herättää kysymyksiä: kenelle sallitaan musta huumori, kenelle ei? Onko kovasta kielenkäytöstään tunnetulla henkilöllä vahvemmat oikeudet kuin maltillisemmilla kollegoilla? Millaisen kuvan antaa se, jos muu ryhmä hyväksyy loukkaavaksi koetut puheet? Eikö politiikassa toisaalta pidä sietää myös kovaa kieltä?

Poliittisessa päätöksenteossa kovan kielen käyttäjä saattaa jäädä yksinhuutelijan rooliin. Se voi toisaalta olla tietoisesti valittu rooli. Menestyneimmät poliitikot ovat tähän saakka neuvotelleet ratkaisukeskeisesti ja vuorovaikutteisesti saaden muut päätösehdotustensa puolelle jopa yli puoluerajojen. Onko aika muuttumassa?

Eduskuntavaalit lähestyvät, ja kilpailu äänistä kovenee. Tässä pelissä osa ”pelureista” käyttää kaikkia keinoja.

Äänestäjien on hyvä tietää, miltä arki politiikassa näyttäytyy silloinkin, kun siitä ei haluta kertoa julkisuuteen. Tämä on viestit vuotaneen henkilön ansiota.

heli.koivuniemi@media.fi