Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Väestönkasvu herättää huolen luonnosta

Tuoreiden ennusteiden mukaan lähes kolmannesmiljoonan asukkaan rajapyykki saavutetaan Espoossa heinäkuussa (LV 6.5.). Kasvuvauhti on ollut reipasta, ja se kiihtyi alkuvuodesta. Vuonna 2060 Espoon väkiluvun arvioidaan lähestyvän lähes puolta miljoonaa.

Espoon eteläosien yleiskaavaa ryhdytään nyt päivittämään. Yleiskaava pitää sisällään muun muassa ratkaisun kysymykseen, miten lähes täydelle Etelä-Espoon alueelle sijoitetaan vielä 50 000 asukasta (LV 14.5).

Rajusta väestönkasvusta ja siitä heijastuvasta rakentamisbuumista käydään julkisuudessa kiivasta keskustelua.

Viheralueiden tärkeys on noussut vahvasti esille kaupungin tänä keväänä järjestämässä Meidän Espoo 20X0-tapahtumasarjassa.

Nuorisovaltuuston toiminta on käynnistetty Espoossa.

Oman huolensa maailmanmaineeseen yltäneen puutarhakaupungin säilymisestä ovat nostaneet esille myös entiset kaupunginjohtajat Pekka Löyttyniemi (LV 31.12.) ja Marketta Kokkonen nuorten tekemässä Espoon 50-vuotisjuhlavuoden haastattelusarjassa.

Kokkonen korosti, että historiaa tarkasteltaessa löytyy kaupungin kehityksen syvyys ja historian kerroksellisuus. Löyttyniemi muistutti, että kaupunkia rakennetaan nuorille.

Mikä nuoria sitten huolestuttaa?

Jopa 31 prosenttia 16–25-vuotiaista suomalaisista kokee tuoreimpien tutkimusten mukaan, että ilmastonmuutos on vaikuttanut negatiivisesti päivittäiseen toimintakykyyn. Nyt puhutaan ilmastokriisin aiheuttamasta ilmastoahdistuksesta, joka näkyy suruna, avuttomuutena ja hämmennyksenä. Nuorten huolta ei pidä vähätellä.

Kirkkonummella kasvanut ja Espoon Kuninkaantien lukiossa opiskeleva Eltti Kinnunen on saanut luonnosta, taiteesta ja suorasta toiminnasta keinon vaikuttaa ja voimaantua. Hän toimii ilmastoliike Elokapinan riveissä. Julkinen keskustelu on lukiolaisen mielestä suodatettua totuutta eikä ilmastokriisistä ole mediaseksikästä puhua. Vakavaa aihetta ei osata hänen arvionsa mukaan käsitellä.

Vaikuttamisen keinoja on muitakin. Marketta Kokkonen kertoi haastattelussaan, että nuorisovaltuuston toiminta on käynnistetty Espoossa ensimmäisten joukossa Suomessa. Nuorisovaltuustosta on ponnistettu Espoosta jopa ministeriksi.

heli.koivuniemi@media.fi

Muokattu 23.5.2022 klo 12.56: Lisätty ensimmäiseen kappaleeseen sana 'lähes' kolmannesmiljoonan eteen. Espoo saavuttanee heinäkuussa 300 000 asukkaan rajan, ei kolmannesmiljoonan.