Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hoitajien palkkoja on varaa nostaa

Viime päivinä on tullut selväksi se, että kaikki haluavat hoitajille parempia palkkoja, jotta he jaksaisivat tehdä tyytyväisinä työnsä kunnollisesti eivätkä lähtisi muihin paremmin palkattuihin hommiin. Mutta miten heidän ongelmansa voidaan ratkaista?

Rahasta kaikki on kiinni, arvelen. Hoitajat tarvitsevat paremman palkan, joka vastaa koulutusta ja työn vastuullisuutta. Mutta kunta-alan neuvotteluissa heidän vastapuolensa kädet ovat sidotut. Rahaa kun ei ole.

Sama tilanne on koko julkisella puolella niin opettajien kuin muunkin henkilökunnan osalta. Kuntien ja julkisen vallan rahoitustilanne riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon me veronmaksajat annamme rahaa heidän käyttöönsä. Jos on enemmän rahaa, niin on enemmän jaettavaa. Vaikkapa hoitajille.

Muutamat tämänkin lehden lukijoista ovat esittäneet puheenvuoroja, joissa korostetaan nyt olevan syytä laskea verotusta, jotta hoitajien palkat paranevat. Velkaakaan ei saa ottaa. Minusta siinä on paha laskuvirhe. Miten palkankorotusvaraa tulisi enemmän, jos rahat vähenevät?

Rehellisempää olisi tunnustaa, että hoitajien palkkakysymys saadaan ratkaistua vain, jos siihen on kunnilla tai muilla palkan maksajilla enemmän rahaa. Ja sitä saadaan vain verotuksella.

Pian, valtaosan hoitajista siirtyessä sote-järjestelmän piiriin, on ainoa vaihtoehto korottaa valtionverotusta. Sitä voisi kiristää jonkin verran. Siinä yhteydessä tulee tietenkin selvittää perusteellisesti koko verotusjärjestelmän oikeudenmukaisuus. Kaikki tulot pitää saada samalle viivalle.

Jos verotuksen epäoikeudenmukaisuuksia korjattaisiin, tulisi palkka- ja eläketuloilla elävien osalle vain hyvin pieni veron korotus, mikä ei varmasti ketään hyvä- tai keskituloista veisi konkurssiin.

Kuka nykypäivän poliitikoista uskaltaisi ajaa tällaista politiikkaa?

Marja-Leena Lyyra-Kukkonen

keskituloinen eläkeläinen

Matinkylä