Taloyhtiöissä pidetään vuoden tärkeimpiä kokouksia hämmentävissä tunnelmissa. Yhtiöt lykkäsivät korjausrakentamista korona-aikana. Nyt Venäjän hyökkäyssota ja inflaatio ovat nostaneet energia- ja korjausrakentamisen kustannuksia, ja kulut ovat karkaamassa käsistä.
Kiinteistöliitto povasi korjausrakentamista koskevan korjausrakentamisbarometriinsä perustuen, että korjausrakentaminen kääntyy tuntuvaan kasvuun vuonna 2022.
Tarvetta korjata vesi- ja viemäriputkia, kattorakenteita ja rakennusten ulkokuorta ei voi kuitenkaan viivyttää loputtomiin, mikäli halutaan välttyä vieläkin suuremmilta kuluilta ja säilyttää asuntojen arvo. Korjauspaineet kohdistuvat sekä rivitalo- että kerrostaloyhtiöihin.
Askelmerkit on laadittava järkevästi.
Korjaushankkeiden ajoitus, toteutus ja kustannustehokkuus edellyttävät suunnitelmallisuutta. Sille on ollut monissa yhtiöissä huutava tarve jo pitkään. Jos hankesuunnitelmia ehdittiin tehdä, kustannusarviot eivät pidä enää paikkaansa. Aikataulutkin heittelevät, sillä rakentamisen raaka-aineistakin oli pula jo syksyllä.
Jo kaksi vuotta on eletty poikkeustilanteesta toiseen, eikä helpotusta taloyhtiöiden tuskaan ole nähtävissä.
Lisäpaineita kustannusrakenteeseen tuo se, että yhtiöillä on kova tarve järjestää sähköautoille latauspisteitä ja kehittää energia- ja lämmitysjärjestelmiään. Moni velkainen taloyhtiö miettiikin, missä vaiheessa rohkenee harpata kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, mikä tukee YK:n ja kaupungin kestävän kehityksen tavoitteita.
Taloyhtiöille asetetaan lisäksi tässä ajassa mitättömältä tuntuvia velvollisuuksia. Ne perustuvat kuitenkin lakiin ja noudattamatta jättäminen on sanktioitu. Yhtenä esimerkkinä on haitalliseksi vieraslajiksi määritellyn kurtturuusun kasvatuskielto, joka astuu voimaan 1.6.2022. Taloyhtiöissä pudistellaankin nyt päitä ja on epätoivoissaan nostettu kädet pystyyn.
Kiellon noudattamista valvova Ely-keskus ehti jo toppuuttelemaan huolestuneita ihmisiä, etteivät viranomaiset aio sakottaa heitä kiellon noudattamatta jättämisestä heti ensimmäisenä päivänä (LV 18.5.).
Osa yhtiöistä on syystäkin epätoivoisia. Tarpeet on osattava priorisoida, ja askelmerkit on laadittava järkevästi. Aktiivista ja asiantuntevaa otetta tarvitaan nyt, jos koskaan, jotta tulevaisuuden haasteet taklataan.
heli.koivuniemi@media.fi