Päätimme eduskunnassa, että Suomi hakee puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Askel tiiviistä Nato-kumppanuudesta jäseneksi ei ole pitkä, mutta sen vaikutus on ratkaisevan tärkeä. Nato-jäsenyys olisi vahvin lisäturva sen puolesta, ettei Suomi enää koskaan joutuisi sotaan. Se on ratkaisu Suomen ja suomalaisten puolesta, rauhan ja vakauden puolesta, ei ketään vastaan.
Millainen Nato-maa Suomesta tulee? Aktiivinen, rakentava, sitoutunut ja luotettava – näin ainakin itse toivon. Vakaa ja sisukas Suomi vahvistaa Natoa ja hyödyttää koko liittokuntaa.
Jotkut pohtivat, kaventaako Nato-jäsenyys Suomen ulkopoliittista liikkumatilaa. Vastaus on ei – jos emme anna sen kaventaa. On hyvä huomata, että jos jättäisimme reagoimatta turvallisuustilanteen muutokseen, voisimme ajautua huomattavasti ahtaammalle.
Naton jäsenyys ei tarkoita, että emme voisi pitää kiinni arvoistamme. Itse asiassa Venäjän taantuminen ja sen toiminta Ukrainassa alleviivaa, miten tärkeää on tehdä töitä ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolesta niin ulkopolitiikan kentällä kuin omien rajojen sisälläkin.
Moni miettii, tuleeko tänne ydinaseita Nato-jäsenyyden myötä. Vastaus on selvä: Ydinaseita ei tule Suomen maaperälle vastoin tahtoamme. On äärimmäisen epätodennäköistä, että kukaan edes ehdottaisi sellaista.
Suomen tulee jatkaa vahvaa rooliaan ydinasevalvonnan ja ydinaseriisunnan parissa myös Naton jäsenenä. Pyrkimyksenämme on oltava ydinaseeton maailma, vaikka se juuri nyt tuntuukin kovin kaukaiselta. Jos lakkaamme tavoittelemasta rauhaa, se karkaa taatusti tavoittamattomiin.
Jotkut näkevät Nato-jäsenyydessä ristiriidan rauhantyölle. Itse en allekirjoita näkemystä, että Nato-jäsenyys sulkisi pois mahdollisuutta työskennellä rauhan puolesta. Pikemminkin Suomen panosta tarvitaan siinä enemmän kuin ehkä ikinä.
Päätös herättää monenlaisia tunteita. Osa juhlii – jotkut kipuilevat. Omalla kohdallani tunnelma on helpottunut, mutta ristiriitainen. En iloitse siitä, että maailma juuri nyt on tällainen. Että joudumme etsimään uusia tapoja pitää lapsemme poissa sodan jaloista. Siitä kuitenkin iloitsen, että ratkaisusta vallitsee laaja yksituumaisuus. Liittoudumme, jotta rauha säilyisi Suomessa jatkossakin.
Kirjoittaja on espoolainen kansanedustaja, aluevaltuutettu ja kaupunginvaltuutettu (vihr.).