Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hiilineutraali hukkalämpö on vihreää siirtymää käytännössä

Kiitokset DI Rainer Lahdelle datakeskushankekeskustelun jatkamisesta Länsiväylässä 11.5.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Muun muassa lämmityksen sähköistyminen kasvattaa sähkönkulutusta, mutta Suomen päästötön sähköntuotanto lisääntyy voimakkaasti sekä Olkiluoto 3:n että tuulivoiman lisärakentamisen myötä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin arvion mukaan Suomi on sähköomavarainen vuonna 2024.

Datakeskukset rakennetaan vastaamaan koko ajan kasvavaan digitaalisten palveluiden kysyntään. Varsinkin suuret datakeskukset on järkevä sijoittaa siten, että niiden hukkalämpö voidaan samalla hyödyntää. Fortum kierrättää jo useiden pienten datakeskusten hukkalämpöä ja neuvottelee muutaman muun pienen kohteen kanssa, mutta suuria olemassa olevia ja hyödyntämättömiä hukkalämmönlähteitä ei alueella ole.

Datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on linjassa näiden tavoitteiden kanssa.

Espoon ja Kirkkonummen tulevien datakeskusten hukkalämmön määrä on suuri. Se on hyvä, koska isossa kaupungissa lämmönkulutuskin on suurta. Espoon ja Kirkkonummen datakeskusten tuotanto tulee kattamaan noin 40 % koko alueen kaukolämmön kulutuksesta. Datakeskusten hukkalämmöstä pystytään hyödyntämään Espoon kaukolämpöalueella vuositasolla noin 70 %, ja osuutta pyritään kasvattamaan vielä lisää. Samalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä korvaamalla fossiilisia polttoaineita ja lisätään energiaomavaraisuutta.

Lämmöntuotannon puhdistamisen rinnalla energiansäästö on aina järkevää. Siksi toimitamme asiakkaillemme älykkäitä lämmityksen ohjausjärjestelmiä ja optimoimme lämmön tuotantoa ja siirtoa. Energiatehokkuuden noustessa lämmönkulutus ei enää nouse vaikka rakennuskanta kasvaa. Energiatehokkuustoimenpiteet vaikuttavat kuitenkin varsin hitaasti.

Hepokorvenkallion kaavoituksen eteen on tehty valtavasti työtä. Kaava-aineistossa on laajat ympäristöselvitykset ja siinä on otettu huomioon kaavoitusprosessin aikana esitetyt huolet mahdollisimman kattavasti. Tämän ansiosta päästiin hyvään kompromissiin eri osapuolten välillä. Lisäksi Espoon kaupungin tuoreessa ekologisen kompensaation suunnitelmassa ehdotetaan Hynkänlammen metsäalueen suojelua kompensoimaan datakeskuskaava-aluetta.

Suomen Luonnonsuojeluliitto kirjoittaa 13.5.2022 lausunnossaan kansallisen ilmasto- ja energiastrategian luonnokseen: ”Polttoon perustumattomia uusiutuvia energiamuotoja tarvitaan käytäntöön nyt, sillä päästövähennyksillä on kiire. Elämme ratkaisevaa vuosikymmentä, ja välttämättömät investoinnit on saatava liikkeelle nyt.” Espoon ja Kirkkonummen datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on linjassa näiden tavoitteiden kanssa.

Ilkka Toijala

Johtaja, lämmöntalteenotto

Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta