Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ainoa, lajissaan ainoa – onneksi

Tapiolan Ainoan suunnitteluvirheet alkavat näkyä. Ainoa on todella sekava. Jatkuvasti törmää eksyksissä oleviin ihmisiin, se vähä mitä heitä ylemmissä kerroksissa on. Kaikki vetovoimaliikkeet ovat samalla käytävällä vierekkäin (Alko, Apteekki, K-kauppa, Stockmann). Tosin asiakasvirtoja ei voi ohjata käytäville, joilla on umpiperä.

Ainoan suunnittelussa ei otettu huomioon sijaintiympäristöä: kulttuurikeskuksen ja uimahallin kaunista ympäristöä eikä vanhaa Tapiolan keskusta: Heikin-, Sampo- ja Tapiontoreja. Toreilta asiakasvirrat on ohjattu Ainoaan. Suojellulla Heikintorilla en nähnyt yhtään asiakasta, suljettuja liikkeitä kylläkin. Surkeassa kunnossa. Ilmankos Hertzenin patsaalta puuttuu puolet päästä.

Kaunista ympäristöä olisi voinut liittää kaupunkikuvallisesti Ainoaan. Tapiontorin ja Ainoan välissä on monikerroksinen tyly sementtiseinä, ilman ovia ja ikkunoita. Ainoa olisi voinut avautua edellä mainituille toreille päin. Miksi Ainoassa ei ole yläkerroksissa ravintoloita eikä ikkunoita kulttuurikeskukselle eikä Tapionaukiolle päin, vain sementtiä ja ikkunattomia ravintoloita? Halpaa rakentamista arvokkaassa ympäristössä.

Yksi mahdollisuus elävöittää ja ohjata asiakasvirtoja edellä mainituille toreille on siirtää tilanahtaudesta kärsivä kirjasto ja muitakin julkisia toimintoja Heikintorille. Se antaisi tilana mahtavat suunnittelumahdollisuudet. Laiminlyöty Heikintori on Suomen toiseksi vanhin kauppakeskus (54 vuotta) ja eräs valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Kun kyse on kansallismaisemasta, ei päätöksiä voi tehdä Espoon omien lyhytnäköisten yksittäisten tonttien rahastamiseen liittyvin perustein.

Juhani Hakala