Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Vanhusneuvoloihin kaikki sotepalvelut

Seniorineuvoloista ja niiden pilotoinnista on kirjoitettu sekä 23. huhtikuuta että 4. toukokuuta ilmestyneissä Länsiväylä-lehden numeroissa. Molemmissa kirjoituksissa käsiteltiin neuvolamallin pilotointia Länsi-Uudellamaalla. Tämä malli keskittyy ikääntyvän terveydentilaan, sen seurantaan ja ennaltaehkäisevään hoitoon.

Kansalaisaloitteessamme Valtakunnallisesta neuvolajärjestelmästä esitämme kuitenkin laajempaa palvelukokonaisuutta. Sen kautta ikääntyvä saisi tietoa myös hänelle kuuluvista sosiaalisista etuuksista ja erilaisista asumisvaihtoehdoista sekä apua oikeudellisiin ongelmiinsa. Kyse on yhden luukun periaatteella toimivasta sote-palvelukonseptista. Sen piiriin pääsemisen tulisi olla jokaisen ikääntyvän oikeus, yhtä lailla kuin lasten oikeus neuvolapalveluihin on maassamme ollut jo vuosikymmeniä.

Vanhusneuvolat toimisivat lähipalveluina hyvinvointialueilla. Vanhusneuvolajärjestelmä tulisi lainsäädännöllä määritellä valtakunnalliseksi palveluksi. Se ei mielestämme voi jäädä hyvinvointialuekohtaiseksi kokeiluksi tai yhdeksi monista, valinnaisista toimintatavoista.

Kansalaisaloite Valtakunnallisesta vanhusneuvolajärjestelmästä löytyy osoitteesta www.kansalaisaloite.fi

Pirkko Lehtinen, Kirkkonummi

Eila Alajoki, Espoo

Meri-Sisko Eskola, Helsinki