Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Kesä on pyöräilijöiden kulta-aikaa

Kauan odotettu kesä koitti vihdoin, ja pyöräilystä voi aidosti nauttia. Olen rauhallinen kaupunkipyöräilijä. Pyöräillessä tarkkailen ja havainnoin ympäristöäni, ihmisiä ja tunnelmaa.

Päivittäisen, kolmen kilometrin työmatkani teen kaupunkipyörällä. Reitti kulkee Rantaraittia pitkin uimarantojen ja Otsolahden venesataman ohitse. Toisinaan pulahdan jopa mereen.

Erityisen ilahtunut olin siitä, että Espoo avasi pyöräilijöille mahdollisuuden siirtyä saaristoveneellä kaupungin ulkoilusaariin. Idea oli intohimoisena pyöräilijänä tunnetun Espoon liikuntajohtaja Martti Merran, ja se syntyi Rantaraitilla. Pyöräillessään Merra mietti, että olisi kiva koukata osa matkasta vesistöä pitkin. Nyt saaristoveneen kyytiin voi ottaa oman pyöränsä esimerkiksi Otaniemestä, Nokkalasta ja Kivenlahdesta (LV 25.5.). Merra pyöräilee paitsi työmatkansa, myös kokouksiin eri puolille Espoota.

Kaupunkipyöräverkosto kattaa vain osan rannikosta.

Kaupunkipyörä vapauttaa huomattavasti omaa kulkemistani. Työpäiväni ovat pitkiä, ja arvostan huoletonta ja samalla rentouttavaa hyötyliikuntaa. Kaupunkipyöräasema sijaitsee jopa lähempänä kotiani kuin bussipysäkki. Pyörän voin jättää vuorokaudenajasta huolimatta lähes mihin tahansa ja jatkaa kulkuani kävellen tai metrolla. Harvoin kaupunkipyöräasemat ammottavat tyhjyyttään. Käyttöä helpottaa sekin, että pyörät ovat valmiiksi huollettuja.

Kaupunkipyörissä on yksi ongelma: verkosto kattaa vain osan rannikosta eli se ei ulotu Kivenlahteen ja Saunalahteen. Viime kesänä olikin ostettava oma pyörä, kun lähes 20 vuoden ikäinen pyöräni varastettiin. Hankinta laajensi reviiriäni huomattavasti.

Nyt harkitsen, josko ulottaisin lomallani pyöräilyretkeni Espoon rajojen ulkopuolelle, läntiselle Uudellemaalle. Vilkkaasti liikennöidyltä Rantaraitilta voisin jatkaa matkaani kohti Kirkkonummen maalaismaisemia, läpi idyllisen Siuntion ja merellisen Inkoon. Raaseporissa pysähdyttyäni tavoitteenani on ulkomeren ympäröimä Hankoniemi.

Ympäristön äänimaailma ja tuoksut herkistävät aisteja ja liikkuessa ajatus kirkastuu. Lyhyetkin pyöräilyhetket tuovat energiaa ja hyvää mieltä.

heli.koivuniemi@media.fi