Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Nuorten mielipiteet koskettavat

Kevätjuhlia vietetään tänä viikonloppuna kahden hyvin poikkeuksellisen vuoden sävyttämissä tunnelmissa.

Ilahduttavaa on, että juhlia voidaan vihdoin kasvotusten.

Koronapandemia on muuttunut osaksi arkea, mutta se teki syvän haavan lapsiin ja nuoriin. Osa on kokenut etäopiskelun luontevaksi, osa kärsi sosiaalisten suhteiden rajoittamisesta, eikä omaehtoinen opiskelu välttämättä luonnistunut toivotulla tavalla.

Venäjän hyökkäyssota ja itärajan läheisyys herättävät yhä kysymyksiä nuorten parissa ja mietityttää varsinkin varusmiespalveluksensa pian aloittavia.

Nuorten pohdinta on syvällistä, ja he ottavat rohkeasti kantaa.

Länsiväylän toimitus pyysi julkaistavaksi lukiolaisten ainekirjoituksia, jotta nuorten maailmankuva avautuisi paremmin lukijoillemme.

Kirjoituksissa heijastuu koruton ajankuva, jossa päällimmäiseksi nousevat toisaalta toivottomuus ja lohduttomuus, toisaalta hento usko tulevaan.

Nuoret avaavat tuntojaan hyvin koskettavasti. Heidän pohdintansa on syvällistä, ja he tulkitsevat yhteiskunnan ilmiöitä monipuolisesti. Peilaavat nykyhetkeä historiaan ja ottavat rohkeasti kantaa.

Aaro Sintonen Otaniemen lukiosta kuvaa ihmisen luontosuhdetta näin: ongelmien taustalla piilee vänkyräksi vääristynyt luontosuhde.

Elias Juuti Kuninkaantien lukiosta nostaa esille setämiesten paheksuvan parkunan muun muassa Elokapinaa kohtaan toteamuksella: koittakaa te nuoret olla huolehtimatta. Tai kerätkää roskia.

Juuti toteaa kuitenkin, että meillä on maailman parhaat tutkijat kulissien takana tekemässä töitä niin ilmastonmuutoksen kuin vaarallisten sairauksien pysäyttämisen eteen. Kansakuntammekin on yhtenäisempi kuin koskaan. Lopuksi hän lohduttaa: vaikka maailmanmeno joskus ahdistaa, ei kannata murehtia. Meillä on asiat oikeastaan ihan hyvin.

Länsiväylä jakoi tänä keväänä kuusi stipendiä Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten opiskelijoille. Valinnassa korostui tänä vuonna muun muassa esimerkillisyys, empaattisuus ja kannustava apu suomea toisena kielenä opiskeleville oppilaille.

Hyvää kevätjuhlaa kaikille koululaisille, opiskelijoille ja heidän läheisilleen.

heli.koivuniemi@media.fi