Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Espoolla vahva rooli EU:n kivijalassa

Euroopan alueiden komitean rooli osana päätöksentekoa on jäänyt julkisuuden varjoon. Sen vaikutusvaltaa ja merkitystä tuskin on edes ymmärretty.

Suomalaiset ovat onnistuneet kaikessa hiljaisuudessa vakuuttamaan eurooppalaiset kollegansa ja nousseet päättäville paikoille. Yhteistyötä tehdään yli puolue- ja valtiollisten rajojen.

Espoolla on ollut pitkään poikkeuksellinen asema eurooppalaisen päätöksenteon ytimessä. Parhaimmillaan kaupungilla on ollut kaksi edustajaa yhdeksän hengen delegaatiossa.

Päätöksentekoympäristö poikkeaa Eurooppa-tasolla kotikaupungin valtuustossa ja hallituksessa totutusta. Jokaisen mielipidettä on arvostettava, vaikka sitä olisi vaikea ymmärtää tai vaikka esittäjä tulisi eri kulttuurista tai maasta. Käsiteltävät kysymykset ovat vaikeita, mutta niitä on pystyttävä arvioimaan avoimesti ja luotettavasti.

Menestymiseen vaaditaan kansainvälisiä verkostoja.

Menestymiseen vaaditaan kansainvälisiä verkostoja. Ensimmäinen kausi, viisi vuotta, kuluu opetteluun, tutustumiseen ja itsensä tunnetuksi tekemiseen. Seuraava kausi on vaikuttamisen aikaa.

Suomalaisten aktiivisuus EU:n ruohonjuuritasolla on entistäkin tärkeämpää, kun EU on pohtinut tulevaisuuttaan ja mahtimaat, kuten Saksa ja Ranska, tiivistävät yhteistyötään. Pienten maiden asema herättää tulevaisuudessa väistämättä kysymyksiä.

EU:n uskottavuuden kannalta on tärkeää, että sen päätöksenteko pohjautuu paikallisuuteen ja konkretiaan.

Kun Euroopan alueiden komitean tiedotustilaisuudessa Brysselissä ruudulle ilmestyivät Kiovan pormestari Vitali Klytškon kasvot ja täysistunnossa Melitopolin kidnappauksen kokenut pormestari Ivan Fedorov puhui eurooppalaisille kollegoilleen, oltiin äärimmäisten asioiden äärellä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut solidaarisuuden ja paikallisuuden merkityksen uuteen valoon. Hyökkäykset kohdistuvat kaupunkeihin ja kaupunkilaisiin ja uhkaavat lännen ja EU:n keskeisiä arvoja.

Ilmastokriisi ja Euroopalle muut tärkeät asiat ovat yhtä todellisia, eikä niitä pidä unohtaa sodan uhatessa.

Espoo isännöi tällä viikolla Eurocities-foorumia, jossa keskustelu Euroopan kaupungeille tärkeistä asioista jatkuu.

heli.koivuniemi@media.fi