Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Koulujen lakkauttaminen kuumentaa taas Espoossa – millekään ryhmälle ei voi jakaa tyylipisteitä riitelystä

Koulujen lakkauttaminen osana kaupungin mittavaa säästöohjelmaa kuumentaa taas poliittista päätöksentekoa Espoossa.

Espoossa on päätetty kolmen koulun alasajosta, mutta useamman koulun kohtalo on epäselvä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) sanoi Länsiväylässä maanantaina, että Espoossa pyritään lakkauttamaan yhteensä ”noin kymmenen koulua”.

Lakkautuksilla tavoitellaan Vuornoksen mukaan sitä, että opetuksesta ei tarvitsisi säästää eikä kuntaveroa nostaa.

Vuornoksen puheet nostivat demareiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Markku Sistosen karvat pystyyn. Hänen mukaansa Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelman yhteydessä on puhuttu kahdeksasta koulusta ja näistä kuudelle on jo löydetty ratkaisuja.

Julkiseksi riita tuli jo aiemmin vihreiden ja kolmen muun ryhmän irtauduttua sopeutusohjelmasta ja arvosteltua koulusäästöjä.

Millekään ryhmälle ei voi jakaa tyylipisteitä riitelystä. Julkisuuteen näytti siltä, että yhteensä 116 miljoonan euron sopeutusohjelmaa ollaan viemässä läpi ilman, että kaikki edes tietävät, mistä on päätetty.

Jos taas säästökohteet ovat tiedossa, mutta niistä ei kerrota avoimesti julkisuuteen, ei sekään ole sen parempi.

Olisi kaikkien kannalta toivottavaa, että säästöpaineiden alla kaikki ryhmät entistä selvemmin viestisivät, millaisia vaihtoehtoja ne tarjoavat.

Laitetaanko kouluja kiinni? Supistetaanko joitain ehkä vähemmän tärkeitä palveluita, jotta opetustoimen rahat turvataan? Vai korotetaanko veroja?

Selkeät linjanvedot olisivat tärkeitä paitsi lähikouluistaan huolta kantaville asukkaille myös espoolaisille yleisesti. Mikään ei nimittäin tee poliittisesta päätöksenteosta kiinnostavampaa kuin se, että asioista puhutaan suoraan ja avoimesti. Sitä kautta syntyy myös mahdollisuus asiapohjaiseen poliittiseen debatointiin siitä, millä tavoin kasvuvauhtinsa kanssa kipuilevaa Espoota pitää tulevaisuudessa kehittää.

Julkisessa hallinnossa riittää nykyisin jos jonkinlaisia demokratiaprojekteja, joilla kansalaisia yritetään saada kiinnostumaan yhteisistä asioista.

Mutta mikään ei innosta äänestäjää niin paljon kuin totuus.