Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Energiansäästö on järkevää ja välttämätöntä, eikä kulutusta tulisi lisätä

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola antaa tukensa Espoon ympäristöyhdistyksen (Espyy) kriittiselle kannalle koskien datakeskushanketta vastauksessaan ( LV 4.6.2022) Ilkka Toijalan mielipidekirjoitukseen (LV 21.5.2022).

Espyy on hämmästynyt Toijalan kirjoituksessa siitä, että hän ei edelleenkään mitenkään kommentoi esiin tuomiamme ongelmakohtia vaan tyytyy vain toistamaan samaa väittämää hukkalämmön talteenotosta.

Kaava-aineiston laajoista ympäristöselvityksistä Toijala kertoo päästyn hyvään kompromissiin, mutta kenen kanssa? Ainakaan Espyylle ei ole ehdotettu mitään kompromissia kaavoittajan tai Fortumin taholta. Tosiasiassa ympäristövaikutuksia ei ole mitenkään vertailtu tämän ja vaihtoehtoisten toteutustapojen kesken.

Fortum ei myöskään edelleenkään avaa energian tuotantoon, talteenottoon ja päästövähennyksiin liittyviä positiivisia väittämiään, mutta ilman niiden avaamista ei väitettyjä ympäristöhyötyjä voi perustella. Fortumin argumentit hankkeen myönteisistä ilmasto- ja ympäristövaikutuksista perustuvat mielikuviin ja todentamattomiin oletuksiin.

Laitoksien kaava-aineistossa ilmoitettu hukkalämpö on yli kaksinkertainen koko 2020 polttavaan kaukolämmön tuotantoon nähden. Fortumin esittämien lukujen perusteella voidaan päätellä, että kun datakeskukset käyvät täydellä teholla, jopa Espoon ja Kirkkonummen alueen nykyistä sähkönkulutusta vastaava määrä energiaa vuodessa ajettaisiin hukkaan ympäristöön. Laitosten esitetty päästövähenemä kuitenkin perustuu täydelliseen talteenottoon ja on lisäksi tuplasti 2020 toteutunutta päästöä suurempi eli täysin mahdoton.

Päästövähennystavoitteiden tulisi perustua nykyiseen olemassa olevan hukkalämmön hyötykäyttöön, ei sähkönkulutuksen lisäämiseen. Datasähkö ei ole SLL:n tavoitteiden mukainen kaukolämmönlähde eikä EU:n uuden ilmastostrategian säästötavoitteen mukaista.

Ymmärrettävästi on erityisesti Fortumin etu saada Espooseen uusi paljon sähköä käyttävä laitos, mutta pitää kysyä, onko huomattavasti lisääntyvä sähkönkulutus ja sen mukanaan tuomat haitat espoolaisten etujen mukaisia. Lienee turhaa toiveajattelua, että Fortum pörssiyhtiönä alentaisi kaukolämmön hintaa, vaikka se itse saisi hukkalämmön ilmaiseksi.

Espyyn mielestä, samoin kuin hallituksen ilmastopolitiikan mukaan, energiansäästö on järkevää ja välttämätöntä eikä kulutusta tulisi lisätä.

Anni Simola

puheenjohtaja

Espoon ympäristöyhdistys ry