Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Koululakkautusten tilalle koulutilojen järkeistämistä

Kasvava kaupunki tarvitsee kouluja, päiväkoteja, kirjastoja, harrastuspaikkoja ja muita tärkeitä palveluita. Investoiminen edellyttää kaupungin talouden hyvää hoitamista sekä huolellisesti valmisteltuja ja hallittuja päätöksiä.

Länsiväylä on kirjoittanut koululakkautuksista. Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtajana en ole listaa lakkautettavista kouluista nähnyt. Minulle ei myöskään ole esitetty sellaista suunnitelmaa, jolla koululakkautuksilla voidaan saavuttaa taloudellista tai toiminnallista hyötyä.

Jos olemassa olevista koulutiloista halutaan säästää, se tarkoittaa tilankäytön järkeistämistä esimerkiksi lisäämällä tilojen yhteiskäyttöä. Suomen- ja ruotsinkieliset palvelut mahtuvat hyvin saman katon alle. Kulttuurin ja liikunnan tiloja tulee entistä laajemmin hyödyntää opetuskäytössä, mutta nämäkin toimet tulee valmistella huolella ja niihin tulee eri osapuolten sitoutua.

Vaikea taloudellinen tilanne vaatii vaikeita päätöksiä, mutta säästötoimet on kohdennettava niihin hankkeisiin ja niihin tulosyksiköihin, jotka eivät ole välttämättömiä peruspalveluiden järjestämiseksi. Esimerkiksi soten myötä on syntynyt päällekkäistä hallintoa, jonka purkaminen on aivan välttämätöntä ja tuo säästöä kaupungin kassaan.

Espoossa lapset ja nuoret eivät saa olla säästö- vaan sijoituskohde.

Marika Räf

kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja (kok.)

Espoo