Lukijalta: | Datakeskukselle on vaikea löytää soveliaampaa paikkaa

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola kirjoittaa Länsiväylän numeron 4.–5.6.2022 otsikolla ”Ilmasto, luonto ja datakeskus” seuraavasti: ”Datakeskukselle nyt suunniteltu sijoituspaikka Oittaalla on ongelmallinen luonnon ja sen virkistyskäytön kannalta. Siksi hankkeessa kannattaisi ottaa aikalisä ja etsiä sille vielä parempi sijoituspaikka”.

Kyseenalaistan kirjoittajan arvion sijoituspaikan ongelmallisuudesta. Sehän ei edes varsinaisesti ole Oittaalla eikä tarkasti ottaen mainitun virkistysalueen tai tunnustetun lintujärven lähistölläkään. ”Luonto” on pääasiassa tavanomaista kallioista metsämaata yhden Suomen vilkkaimman moottoriväylän eli Kehä III:n ja valtakunnallisen 400 kV:n runkovoimasiirtojohdon välissä näiden rikkomassa maastokuviossa mutta kattaa toki myös tavanomaista eteläsuomalaista viljeltyä peltoa.

Tekaistujen syiden ei pidä antaa johtaa harhaan arvokkaan luonnon ja virkistysalueen puolustajaa.

”Luontoa” on muutettu peruuttamattomasti silloin, kun kyseinen keskeinen tieyhteys ja voimansiirtolinja suunniteltiin ja rakennettiin tuonne nyttemmin suunnitellun datakeskuksen ympärille. Suurin ympäristövaikutus datakeskusrakennelmilla luultavasti on tien ympärivuorokautisen liikennemelun vaimentajamuurina, jolloin häiriömelutaso aluetta lähinnä olevilla virkistysalueen osilla ja arvokkaalla lintujärvellä vähenevät, olettaen että esitetyt suunnittelukriteerit toteutetaan. Vaikea saattaa olla löytää datakeskukselle soveliaampaa paikkaa kuin nyt kaavaehdotuksessa esitetty.

Ehdotan itse kullekin perusteellista ”tutkimusretkeä” alueella kaavaehdotuksen kartta mukana. Kaavaehdotusta kohtaan on esitetty kritiikkiä, mutta itse olen paikan päällä liikkuessani tullut käsitykseen, että syyt kritiikkiin eivät perustukaan luonnonsuojelullisiin tai virkistyskäytöllisiin näkökulmiin vaan johonkin muuhun, minkä tarkkaa syytä en edes rupea arvailemaan. Tekaistujen syiden ei pidä antaa johtaa harhaan arvokkaan luonnon ja virkistysalueen puolustajaa.

Itäespoolainen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut