Kolumni: Euroopassa on meneillään sota, josta on vaarana tulla täysin normaalia

Ukrainaa uhkaa taisteluväsymys. Ei kuitenkaan sellainen, mikä näkyisi rintamalla, vaan sellainen, joka näkyy kansainvälisessä tuessa ja kiinnostuksessa.

Otsikoissa kerrotaan nykyään hälyttävän usein sodan Ukrainassa jatkuneen yli sata päivää. Hyvin lyhyessä ajassa on unohtunut, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo yli kahdeksan vuotta sitten. Tämä on vakava ongelma, sillä hyökkääjällä on pyrkimyksenä aiheuttaa tilanne, jossa sota on normaalia; “länsirintamalta ei mitään uutta.”

Sodan seuraamisen intensiteetti on tutkitusti vähentynyt. Ukraina ei ole enää uutinen, kun uusina uhkina nurkan takaa kurkkivat jo ruokakriisi, energiakriisi ja talouskriisi. Lisäksi juhannuksen jälkeen alkaa kesä ja ihmisten arjessa kiinnostaa yhä enemmän sateen ja hyttysten määrä. Ukraina on vaarassa unohtua. Euroopassa on meneillään sota, jota uhkaa taisteluväsymys, eli se aletaan ottaa itsestäänselvyytenä.

Vuonna 2014 Venäjä valloitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Alkuun se herätti paljon kansainvälistä huomiota, mutta nykyään se ei enää kiinnosta juuri ketään. Nyt Itä-Ukrainassa on tapahtumassa sama: alkuvuodesta sota sai sosiaalisessa mediassa moninkertaisesti enemmän reaktioita kuin alkukesästä. Helmikuussa tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja oli lähes 20 miljoonaa päivässä, kun tällä hetkellä niitä on enää vain joitakin satoja tuhansia. Googlen hakutuloksissa kiinnostus Ukrainaa kohtaan on tälläkin kertaa hiipunut yhtä nopeasti kuin vuonna 2014.

Kun uutisointi Krimin valtauksesta hiipui, Venäjä sai rauhassa jatkaa hyökkäystään muun maailman katsoessa muualle. Sama sota on kuitenkin jatkunut kaiken aikaa ja johtanut nykyiseen laajentuneeseen sotaan Ukrainassa. Riskinä on, että tämäkin vaihe sodassa muuttuu uudeksi normaaliksi ja eskaloituu entisestään.

Ukraina tarvitsee kaiken kansainvälisen tuen ja huomion. Sillä on onneksi kuitenkin toivoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Ukrainan sodalle omistettiin kolmella suurimmalla kaapelikanavalla ensimmäisen kuukauden aikana enemmän ruutuaikaa kuin vuonna 2014 Krimin valtaukselle omistettiin koko vuonna.

Ukrainaa ei saa tällä kertaa unohtaa samalla tavalla kuin viimeksi. Euroopassa soditaan vuonna 2022 koko läntisen arvoyhteisön ja kansainvälisen sopimusjärjestelmän puolesta. Ukraina saa tähän taisteluun sotilaallista, rahallista ja humanitaarista tukea vain, jos se pysyy ihmisten mielissä.

Taisteluväsymys on ylellisyys, johon ukrainalaisilla ei ole varaa. Ja juuri siksi siihen ei pitäisi meidän muidenkaan vaipua: jos häviää taistelun mielistä ja sydämistä, häviää koko sodan.

Jarno Limnéll

Kirjoittaja on sotatieteiden tohtori ja Espoon kaupunginvaltuutettu (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut