Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kohti kestävää huviveneilyä

Länsiväylä uutisoi Espoon venesatamien maaperän tilanteesta ja myrkkymaalien vaikutuksista (LV 6.7.).

Venesatamissa vuosikymmeniä käytetyt myrkkymaalit ovat erittäin haitallisia ihmisen terveydelle ja vesistöjen eliöille. Maalia päätyy maaperään, kun veneilijät pesevät ja hiovat veneidensä pohjia.

Espoon kaupungilla on pelkästään 2 400 veneiden talvisäilytyspaikkaa. Sen lisäksi tulevat venekerhojen paikat.

Lyijysulattojen ja ampumaratojen ympäristön raskasmetallikuormitukset ja -pitoisuudet ovat herättäneet jo vuosia huolta.

Kaupungit ovat puhdistaneet saastuneita maaperiä muun muassa vanhojen kaatopaikkojen, teollisuuden, polttoaineiden ja huoltamoiden jäljiltä.

Jokaisen on pidettävä huolta siitä, ettei mertamme turmella.

Yksi esimerkki on metsästys. Vaikkei lyijyä aiheuta välitöntä riskiä väestölle, lyijypatruunat kiellettiin esimerkiksi vesilintujen metsästyksessä jo 1996.

Espoossa kehitettiin lyijyvapaa ampumaratakin jo 2010-luvulla.

Tukes on asettanut tavoitteeksi, että vaihtoehtoiset keinot otetaan käyttöön veneiden pesemisessä ja suojaamisessa vuoteen 2030 mennessä.

Vaihtoehtoisia keinoja on, ja niitä kehitetään, jos kysyntä kasvaa. Itämerellä veneiden suojaaminen ei ole niin merkittävä ongelma ja perusteltua kuin esimerkiksi valtamerellä, jossa matkantekoa hidastavat veneeseen kiinnittyvät hanhenkaulakotilot. Tämän koki muun muassa yksinpurjehduskilpailuun 2018 osallistunut Tapio Lehtinen, joka palaa nyt purjehduksen kuninkuuskisoihin.

Jokaisen on pidettävä osaltaan huolta siitä, ettei arvokasta luontoamme, kuten meriympäristöä, turmella.

Tavoitteen toteutuminen edellyttää muutosta asenteissa ja veneilykulttuurissa.

Espoo voi edistää tavoitetta hyödyntämällä paikallisten Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n ja Aalto-yliopiston asiantuntemusta.

Espoolaisilla veneilijöillä ja kaupungilla on nyt paikka toimia suunnannäyttäjinä ja muutoksen vetureina.

heli.koivuniemi@media.fi