Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen metsiin ei kaivata apartheid-järjestelmää

Karakallion marjastajien mielipide (LV 6.7.2022) koskien marjastamista metsissä kyseenalaistaa jokamiehenoikeudet, jotka on turvattu lainsäädännössä. Oli näiden oikeuksien käyttäjä kuka tahansa, niin syrjintä etnisen, kielellisen ja uskonnollisen taustan perusteella on Suomen perustuslain 6 pykälän mukaan kielletty.

Jokamiehenoikeudet koskevat kaikkia Suomessa asuvia, ja niistä on säädetty tarkemmin Suomen rikoslaissa.

En usko, että kukaan haluaa Suomeen sitä vaihtoehtoa, että metsien reuna-alueille olisi 100 metrin välein kyltit, joissa lukisi vanhan Etelä-Afrikan apartheidin tyyliin: ”Jokamiehenoikeudet on tarkoitettu ainoastaan syntyperäisille Suomen kansalaisille tai Suomen kansalaisuuden saaneille henkilöille.”

Ajatus jokamiehenoikeuksien rajoittamisesta kansalaisuuden tai kansallisuuden perusteella olisi sama, jos julkisessa liikennevälineessä olisi eri paikat ulkomaalaisille ja Suomen kansalaisille.

Suomeen ei kaivata mitään Yhdysvaltain kaltaisia Jim Crow -lakeja tai vanhan Etelä-Afrikan apartheid-lakeja, jotka määrittelevät kansalaisuuden perusteella, missä ihmiset saavat tai eivät saa liikkua.

Vaatteisiin ei myöskään kaivata näkyviä pakollisia merkkejä, joissa lukisi kyseisen henkilön kansalaisuus ja joka määrittelisi, missä kyseinen henkilö saa tai ei saa liikkua.

Suomen ulkomaalaispolitiikassa pitäisi nimenomaan painottaa sitä, että ulkomaalaiset otetaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja ulkomaalaiset kokisivat itsensä osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Samalla tulisi korostaa, että suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöt koskevat kaikkia Suomessa asuvia ihmisiä ja niitä on kunnioitettava missä tahansa tilanteessa.

Kysyn, mikä on Karakallion marjastajien oma vaihtoehto nykyisille jokamiehenoikeuksille.

Onko se passin tai henkilöllisyystodistuksen tarkistaminen metsässä maanomistajan toimesta ennen kuin astuu metsään?

Etelä-Afrikan vanhan apartheidin ajan mukaisesti aidatut metsät, jonne pääsisivät vain Suomen kansalaiset maanomistajan suostumuksella?

Vaatimus siitä, että ulkomaalaisten vaatteissa pitäisi olla merkki, jossa lukisi selvästi henkilön kansalaisuus, jotta hänen oikeuksiaan rajattaisiin metsä-alueella maanomistajan toimesta?

Jos näistä neljästä vaihtoehtoista yksikin toteutuisi, puhumattakaan kaikista neljästä, niin saisimme sanoa hyvästit nykyisille jokamiehenoikeuksille, ja se koskisi aivan kaikkia Suomessa asuvia ihmisiä, oli kansalaisuus mikä tahansa. Valvonta ei toimisi metsissä vain tietyn kansalaisuuden kohdalla, vaan se koskisi kaikkia, myös Suomen kansalaisia.

Ihmisoikeuksien puolustajat

Espoo