Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Politiikassa on aika katsoa peiliin

Espoon kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Saija Äikäs kertoo Länsiväylälle kokemuksistaan poliitikkona ja ottaa kantaa nykymenoon.

Äikäs seurasi poliittista valtapeliä useiden vuosien ajan sekä eduskunnassa että kuntapolitiikassa Espoossa.

Hänen kokemuksensa politiikan todellisuudesta eivät mairittele poliittista toimintaympäristöä eivätkä pelikenttää – saati poliitikkoja. Erityisen huolissaan Äikäs oli julkisuuskohuista ja nuorten suhtautumisesta politiikkaan tulevaisuudessa. Demokratian säilymisen kannalta on huolestuttavaa, jos nuoret eivät koe valtakunnan ja kuntapolitiikkaa kiinnostavaksi saati turvalliseksi.

Johtajien tunnetaidot näyttävät suuntaa koko yhteisölle.

Jos vallalla olevat pelisäännöt ja toimintatavat eivät vastaa nuorten arvomaailmaa, he tuskin sijoittavat kallisarvoista aikaansa ja sieluaan politiikan ja kaupunkilaisten riepoteltavaksi.

Äikäksen kuvaileman aikakauden jälkeen julkinen keskustelukulttuuri on entisestään raaistunut. Argumentointi sosiaalisessa mediassa on julmaa. Riitaa kylvetään. Provosoidaan ja provosoidutaan. Maalittaminen on muuttunut osaksi politiikan arkitodellisuutta.

Yhteisten asioiden edistämisen sijaan keskitytään toissijaisiin seikkoihin. Sukupuoli tai poliitikon edustama puolue määrittelee sen, miten esitettyihin asioihin suhtaudutaan. Irtopisteitä kerätään ja omaa etua tavoitellaan keinolla millä hyvänsä. Vastustajat teilataan hetkeäkään miettimättä.

Äikäs ei pelännyt mutta koki menettäneensä empatiakykynsä. Tuskin kenenkään toiveissa on, että yhteisistä asioistamme päättävät empatiakyvyttömät tunteensa kylmettäneet poliitikot.

Johtajien tunnetaidot näyttävät suuntaa koko yhteisölle. Työyhteisöissä korostetaan psykologisen turvallisuuden ilmapiiriä ja sen vaikutusta hyvinvoinnille ja tuottavuudelle. Miten psykologinen turvallisuudentunne toteutuu politiikassa, jos on oltava varpaillaan ja pelättävä, mistä suunnasta ja kenen taholta puukko isketään kylkeen?

Se, mikä politiikassa koetaan normaaliksi valtataisteluksi, voidaan ulkopuolella nähdä vinoutuneeksi ja hyvin likaiseksi peliksi.

heli.koivuniemi@media.fi