Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvointialueen rahoitusratkaisua tulee tarkistaa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta on muodostettu uuden aluevaltuuston voimin maaliskuusta lähtien. Tänä vuonna joudumme keskittymään siihen, että saamme kaikki välttämättömät asiat kuntoon ennen kuin uusi hyvinvointialueemme ottaa vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä 1.1.2023.

Yksi suurista kysymyksistä, mikä herättää huolta sekä hyvinvointialueemme päättäjissä että virkakunnassa liittyy valtion rahoituksen riittävyyteen. Niin muutosvaiheen kuin myös tulevan vuoden talouslaskelmatkin näyttävät miinusmerkkisiltä. Koska alueemme asukkaat ovat tilastojen mukaan keskivertoa terveempiä, ohjaa valtio sote-rahoja enemmän muualle.

RKP on alusta asti todennut, että rahoitus Uudenmaan hyvinvointialueille ei ole riittävä. Vuonna 2019 RKP:n vaatimuksesta rahoituskriteerejä tarkistettiin siten, että kokonaisuudesta tuli yhdenvertaisempi myös Uudenmaan ja Helsingin näkökulmasta. Muuten malli olisi vielä heikompi kuin nyt.

Mielestämme on tärkeää, että rahoitusratkaisua tarkistetaan vielä uudelleen ja jatkossa säännöllisin väliajoin. Uudellamaalla sosioekonomiset haasteet eri ikäryhmissä ovat erilaiset kuin monella muulla alueella. Samalla Uudenmaan erillisratkaisu erikoissairaanhoidon suhteen tuo omat taloudelliset haasteensa. Mielestämme myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kansallisen vastuun ruotsinkielisten sote-palveluiden kehittämisestä tulisi näkyä vahvemmin rahoituksessa.

RKP on alusta asti todennut, että rahoitus Uudenmaan hyvinvointialueille ei ole riittävä.

Meidän kaikkien tahtona on taata mahdollisimman turvallinen siirtymä vuodenvaihteessa siten, että muutos tapahtuu asukkaiden ja siirtyvän henkilökunnan näkökulmasta joustavasti ja huomaamattomasti. Mikäli Uudellamaalla joudutaan jatkuvasti kamppailemaan rahoituksesta, ei tuo tule onnistumaan. Samalla myös järkevä palveluiden suunnittelu ja kehittäminen jää varjoon.

Henrik Wickström

aluehallituksen II varapuheenjohtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (r.)

RKP:n varapuheenjohtaja

Inkoo

Veronica Rehn-Kivi

kansanedustaja (r.)

aluehallituksen jäsen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Kauniainen