Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Viis muista, oma mielihalu on tärkein

Viime viikolla Espoossa lähti liikkeelle huhu: kaupungintaloa puretaan. Totta se oli. Yli vuosikymmeneen pitkittinyt surullinen saaga oli ilmiselvästi tullut päätöksensä. Kaupunginjohtajakin keskeytti lomansa ja halusi omin silmin nähdä tapahtuneen.

Espoolainen Manuel Koskela kuvasi Länsiväylän paikalle saapuneelle toimittajalle osuvasti: ”Demokratiassa on jotakin parannettavaa, jos semmoinen (10 henkilön) yhdistys pystyy laittamaan vuodessa 100 000 euron laskun muille veronmaksajille.”

Tällaisen ei pitäisi olla mahdollista, kuten Koskelakin mainitsi.

Erikoisia kiusallisia tapauksia isosta isosta kaupungista löytyy. Tässä lehdessä kerrotaan, kuinka rakennuslupaehtojen noudattamatta jättämisen valvontaan tarvitaan naapureiden havaintoja. Luonnonsuojelualueille tapahtuu kummia. Lehmuksia katoaa, eikä kukaan tunnu tietävän asiasta tai voivan sille mitään.

Nykymeno ei palvele kenenkään etua.

Rakennuslupakäytännön valitusprosesseineen on tarkoitus turvata toisaalta kaupungin yleistä, toisaalta asukkaiden etua.

Nykyinen lupajärjestelmä ja lainsäädäntö ovat perustuneet tehokkaaseen viranomaistoimintaan ja kaupunkilaisten kuuliaisuuteen. Yhtä lailla keskinäiseen luottamukseen ja kunnioitukseen.

Näyttää siltä, virkamiesten on vaikea pysyä kaupunkilaisten edesottamusten perässä.

Yhteiseen hyvään tähtäävistä lupasäännöksistä ja oikeuksia turvaavista laeista on tullut kirouksia, joita rikotaan ja käytetään hyväksi.

Ylilyöntejä sattuu aina, puolin ja toisin. Nykymeno ei palvele kenenkään etua. Siihen ei ole tulevaisuudessa varaa, mikäli kaupungista aidosti halutaan yhdessä rakentaa viihtyisää.

Asenteiden ja käytöksen on muututtava. Jokaisen on otettava vastuu toimistaan – ja ajateltava muidenkin etua.

heli.koivuniemi@media.fi