Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valvooko Espoossa kukaan verovaroilla rakennettuja hankkeita?

Kirjoitin viime toukokuussa Länsiväylään kiukkuisen kirjoituksen, koska Nupurintielle ei saatu luvattua kevyen liikenteen väylää. Ihmettelin sähläystä sekä veronmaksajana että valtuutettuna. Onhan pyörätietä odotettu jo yli 30 vuotta ja nyt siihen budjetoidut rahat on siirretty Rantaraitin kunnostamiseen. Yhtä lailla ihmettelen, valvooko Espoossa kukaan verovaroilla rakennettuja hankkeita.

Tapiolan uimahallin ongelmat tiedetään, mutta myös täällä Kehä III:n takana on rakentamiseen liittyviä kummallisuuksia.

Gumbölenjokeen rakennettiin pari vuotta sitten Espoon ensimmäinen kalatie, jolla ohitetaan vanha Myllypato. Noin 200 metriä pitkä kalatie maksoi 300 000 euroa. Vaelluskalojen nousureitti on tarkoitus avata aina Nuuksion latvavesille asti. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että kalatie toimii tarkoitetusti.

Viime syksynä Gumbölenjoen kalatie kuitenkin sortui ja sen uoma oli kuivillaan koko talven. Tänä kesänä yli 100-vuotias Myllypato hajosi ja veden virtaus kalatielle lakkasi. Kuukausi on kulunut ja uoma on edelleen rutikuiva. Kalatien suunnitteluvaiheessa taisi jäädä selvittämättä vanhan padon kunto, vaikka sen toimivuus on kalatien kannalta välttämätön.

Karhusuolle rakennettiin vuosi sitten hieno kiertoliittymä, joka maksoi 3 miljoonaa euroa. Heti valmistumisen jälkeen yhden liittymän piennar näyttää pettäneen ja siihen on tuotu varoitusmerkit. Kiertoliittymän alittavaan kevyen liikenteen väylään tulvii sateella soraa ja savea viereisestä rinteestä. Epätasainen sorakasa on etenkin pyöräilijöille vaarallinen, koska putkeen ajetaan kummastakin suunnasta alamäkeä.

Kehä III:n takana liian monet tiet ovat täynnä kuoppia, joiden korjaamiseen ei näytä olevan rahaa. Kun joku infrahanke kuitenkin pystytään toteuttamaan, ne pitäisi hoitaa kunnolla. Virheet eivät saa jäädä veronmaksajien vastuulle. Kaupungilla on oltava riittävästi hankintaosaamista, jotta sopimukset osataan laatia niin, että suunnittelija ja rakennuttaja vastaavat virheistään ja tekevät tarvittavat korjaukset ilman viivytystä.

Hannele Kerola

varatuomari

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Espoo