Päätoimittajalta | Tähdet tulevat, jos ovat tullakseen

Moni nuori kipuilee opintomenestystensä ja jatko-opiskelupaikkojen tuottaman tuskan kanssa.

Pääkaupunkiseudulla opiskelupaikan saaminen on yhä vaikeampaa. Vaikka koulutuspaikkoja on viime vuosina lisätty, hakijasuma on vuosien aikana vain pahentunut.

Valtaosa tuoreista ylioppilaista joutuu viettämään yhden tai useampia välivuosia. Vielä kolmen vuoden päästä lähes kolmannes on vailla opiskelupaikkaa. Tapiolan lukion opinto-ohjaaja puhui jo kansallisesta katastrofista, jos samat prosentit koskisivat peruskoulun päättäviä.

Epäonnistumisetkin on otettava opin kannalta.

Rohkaisevaa esimerkkiä antaa haastattelussaan muun muassa kaksi Michelin-tähteä ravintola Palacelle uurastanut espoolaiskeittiömestari. Ravintola-alalta oman tiensä tähtiin on löytänyt Eero Vottonen, joka kertoo haastattelussaan että hän päätyi opiskelemaan kokiksi, koska ei huonon koulumenestyksensä takia päässyt minnekään muualle. Vottosen kiinnostuksen onnistuivat herättämään alan opettajat. Hän näkee alassa myös loputtoman mahdollisuuden kehittyä ja opiskella uutta.

Michelin-kokiksi eteneminen on vaatinut Vottoselta lähes 20 vuotta määrätietoista ja tinkimätöntä työtä. Vähäpuheinen introvertti innostui käsin tekemisestä, siitä että kädenjälki näkyy. Hänen mielestään tähtiä ei saavuteta suunnittelemalla vaan yrittämällä pitää taso mahdollisimman korkealla. Tähdet tulevat, jos ovat tullakseen, hän kommentoi ja on ylpeä ja kiitollinen oman tiiminsä kovasti tekemästä työstä.

Moni ala painii nyt työvoimapulan parissa, mikä avaa monimuotoisia mahdollisuuksia. Yksi on ravintola-ala, jossa jatko-opiskeluja on mahdollista suorittaa läpi elämän.

Arvovalintojaan tekevää nuorisoa houkuttelee yhä useammin myös yrittäjyys. Se mielletään joustavaksi ja vapauksia luovaksi mahdollisuudeksi. Espoon seudulla on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka ystävykset tarjoavat palvelujaan lähiseudullaan. Yrittäjyyskin voi olla ponnahduslauta tiettyyn suuntaan.

Mitään valintaa ei ole helppo tehdä, varsinkaan jos epävarmuus kalvaa mieltä. Umpikujiinkin voi välillä päätyä, mutta niistäkin löytää tienä ulos, kun on päättäväinen. Epäonnistumisetkin on otettava opin kannalta. Niitä on siedettävä valitsipa minkä suunnan tahansa.

Vanhempien, isovanhempien opettajien ja opinto-ohjaajien kannustava tuki on tärkeää silloin, kun nuori ei yksin kykene löytämään omaa suuntaansa. Omat unelmat on työnnettävä syrjään ja muistettava, että nuoren oma motivaatio on kuitenkin vahvin eteenpäin vievä voima.

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut