Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kustannukset paisuvat – palvelu kärsii

Elämme hyvin poikkeuksellisten ja erikoisten haasteiden parissa. Viimeisen kahden vuoden ajan epäonnistumiset on ollut helppo vierittää koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan syyksi.

Nyt julkisuudessa ilmenneitä ongelmia ei voida selittää ulkoisilla kriiseillä.

Tuskin kukaan olisi uskonut, että Suomessa palkanmaksu tyrehtyy lukemattomilta kuntasektorilla työskenteleviltä palkansaajilta.

Kuntia on pidetty luotettavana ja varmana työnantajana, vaikkakin hitaina muutosherkkyydeltään.

Länsiväylään tihkuu tietoa palkanmaksuongelmista myös Espoosta. Aluehallituksen puheenjohtaja Mia Laiho (kok.) nosti esiin huolen, josta ei ole puhuttu: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palkanmaksujärjestelmän toimittajaksi on valittu Sarastia Oy (LV 3.8.) Kyseessä on sama järjestelmä, joka ajoi Helsingin kaupungin palkanmaksun kaaokseen.

Hyvä kysymys on, mikä riittää.

Lue myös:

Helsingin kriisiin ajanut palkkajärjestelmä tulossa myös Länsi-Uudellemaalle –  "Nyt on suuri huoli"

Päätös oli tehty kiireisen aikataulun pakottamana ja nyt hyvinvointialueen johdolta on pyydetty selvitys tilanteesta.

Erinäisten huolien kasautuminen sai oppositiopuolueen edustaja Mia Laihon kritisoimaan Sanna Marinin (sd.) hallitusta haastattelussa. Tilanteen olisi voinut hoitaa hänen mielestään paremmin.

Myötätuntoa ei ole herunut, vaikka Länsi-Uusimaa lähtee rakentamaan palveluitaan käytännössä nollasta.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta uupuu tällä hetkellä vajaat 40 miljoonaa. Sitä tarvitaan kipeästi välttämättömyyksien hoitamiseen, kuten palkkojen maksamiseen. Mikäli rahoitus toimii, on vielä yksi este: toimivatko järjestelmät. Elleivät, lisähenkilöstöä tarvitaan selvittämään maksujärjestelmän ongelmia.

Hyvä kysymys on, mikä riittää. Tuskin edes nyt toivottu 40 miljoonaa euroa, joka on vasta kynnysraha.

Suurten kaupunkien sosiaalisia ongelmia tai sairauksien ennalta ehkäisevää toimintaa ei lueta hyväksi rahoitusperusteita myöntäessä.

Hallinnon kustannukset paisuvat ja palvelu kärsii, kuten Laiho haastattelussaan mainitsee. Se ei tunnu kiinnostavan ketään. Hallituksen asenteen voi tulkita näinkin: Pärjätkää omillanne. Tehkää mitä hyvänsä, kunhan ette sairastu.

heli.koivuniemi@media.fi